Experți
EDITORIAL // Așteptându-l pe... Gațcan
 7 Iulie 2020 14:00  3094
Cazul deputatului Ștefan Gațcan s-a transformat într-un serial cu deznodământ încă incert, iar ultimul episod ar urma să se consume abia în momentul în care va dispare miza legată de rolul pe care alesul poporului și l-a arogat.

 Interesul este determinat, indiscutabil, de faptul că gestul domnului Gațcan are efect direct asupra raportului de forțe în Parlament. La ziua de azi avem un echilibru aproape perfect și un singur vot este în măsură să încline balanța numerică. Faptul nu este decisiv în sine în ceea ce privește guvernarea, însă poate avea influență asupra percepțiilor privind capacitatea de a rezista în continuare.

În plus, pentru socialiști preocuparea este cauzată de faptul că sunt prima dată vizați de anunțul de plecare a unui legislator pe fondul valului consistent de migrare a deputaților Partidului Democrat către Pro Moldova. Și dacă în cazul PD procesul a părut unul inevitabil și firesc dat fiind existența faliilor mai vechi în cadrul partidului și a constituit o problemă internă, PSRM nu-și poate permite apariția unor fisuri de natură să creeze riscuri privind unitatea formațiunii. Din acest motiv socialiștii invocă legitimitatea cerinței de loialitate a deputaților săi față de grup.

În asemenea condiții sunt explicabile acuzațiile reciproce pe care și le-au adresat părțile, liderii Pro Moldova insistând asupra faptului că PSRM ar face presiuni asupra lui Gațcan, socialiștii învinuindu-i pe cei de la Pro Moldova că ar cumpăra deputații migratori pe banii proveniți de la grupări oligarhice, respectiv din furtul miliardului.

Pe acest fundal supratensionat, Ștefan Gațcan în mod nemeritat este menajat și scapă doar cu apariții intermitente, asigurând că este în stare bună și că vorbește nesilit de nimeni. Aceasta, în pofida faptului că anume el este cel care a declanșat telenovela de la un capăt la altul. Sperăm că finalul îi va fi pe măsură, adică plecarea în anonimat, dar până atunci nu putem trece cu vederea momentele esențiale.

Înainte de toate, nu consider că este corect ca domnul Gațcan să fie tratat de către majoritatea comentatorilor ca reprezentând o victimă a circumstanțelor în situația în care el este cel care prin conduita sa a provocat evenimente reprobabile.

Ștefan Gațcan a fost promovat de PSRM spre înalta calitate de ales al cetățenilor și este greu de imaginat că dânsul ar fi ajuns membru al Parlamentului fără susținerea unui partid politic. De aceea, în momentul în care a acceptat sprijinul partidului, are și obligația morală de a fi solidar cu formațiunea în cauză. Are, evident, în virtutea statutului de deputat, dreptul la independența opiniei și de a acționa îndărăt cu fracțiunea din care face parte, însă era de bun simț să stea în fața colegilor și să dea explicații cu privire la gestul făcut. Este bărbătește să-ți asumi o decizie și să o susții în fața oricui fără teamă, dacă ai încrederea că este cea mai corectă și onorabilă.

Este un fapt valabil pentru orice parlamentar și în cazul oricărui partid parlamentar, oricare ar fi simpatiile și implicațiile politice. Domnul Gațcan a considerat altfel, prin urmare, nu mi se pare că acesta ar trebui să beneficieze de compasiune în fața reacției foștilor colegi de fracțiune.

Mai ales că tot el este cel care are decizia la dispoziție și ar trebui să oprească desfășurarea lucrurilor renunțând la mandatul de deputat și la viața publică în general. Este o practică normală într-o societate decentă, aplicată deseori în situații mult mai puțin compromițătoare.

În ceea ce privește configurația din legislativ după cazul Gațcan, aceasta în continuare nu se schimbă în mod fundamental. Datele și calculele privind comportamentul și deciziile partidelor din Parlament rămân aceleași, fiind subordonate unor condiționalități conturate anterior.

Scopul declarat de către partidele de opoziție privind debarcarea Guvernului Ion Chicu rămâne în esență dependent de capacitatea lor de a forma o nouă majoritate și un nou Guvern, fapt ce pare a fi irealizabil ab initio.

Dar chiar și dacă la modul ipotetic am încerca să ne imaginăm un guvern susținut de o nouă majoritate, acesta mai degrabă va fi expus din cauza rivalităților decât ar fi beneficiarul unei coaliții încropite din lehamite. Ar fi, de fapt, un guvern atât de slab, încât opțiunea privind alegerile anticipate ar deveni un vis, dar un vis care la rândul său este limitat de constrângeri constituționale.

 

 __________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion        

 

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%