Experți
EDITORIAL // Tehnologia ”lipitului” la Maia Sandu
 12 August 2020 08:30  3448
În pofida faptului că Maia Sandu are mai mulți ani de activitate în calitate de politician, nu s-a înrădăcinat nici o idee prețioasă care ar putea fi asociată cu prezența dânsei pe scena politică moldovenească. Deși se bagă peste tot și în toate, nu s-a conturat ceva palpabil și real de care numele ei s-ar lega. Iar aceasta se întâmplă pentru că orice ar face Maia Sandu, produsul este lipsit de conținut și valoare utilă. Maia Sandu se adresează tuturor cu îndemnuri și lozinci, dar nimeni nu poate spune că s-a ales din partea ei măcar cu o promisiune măsurabilă sau numărabilă.

Ca să ilustrăm cât de absurd poate fi fenomenul aflării Maiei Sandu în treabă, este cel mai potrivit să ne amintim că liderul PAS a devenit prim-ministru nefiind capabilă să prezente în fața Parlamentului un program de guvernare atașat de lista de membri ai executivului. Apropo, este vorba de o rigoare constituțională și se putea pune problema constituționalității cabinetului de miniștri condus de liderul PAS. Dar la ce i-ar mai fi trebuit Maiei Sandu constituția dacă girul a fost dat la Moscova și la Berlin.     

Și pentru că liderul PAS și anturajul dânsei nu sunt în stare să încropească niște teze inteligibile pentru categoria de cetățeni mai raționali, totul se compensează cu tehnologia lipitului.

Pe de o parte, i se lipesc Maiei Sandu tot felul de atribute și calități cum ar fi glandele masculine de care o femeie normală nu are nevoie, Harvardul făcut câteva luni pe nu se știe ce bani, apoi că ar fi semănat la chip cu Vlad Țepeș, nu demult că ar fi ”jeniu” conform verdictului dat de niște babe din satul natal, iar mai ieri că și titlul de ”doamnă de fier” i-ar prinde bine. De altfel, delirul între suporterii Maiei Sandu constituie un proces continuu. Mai nou, este explorat fotbalul și este de așteptat să fie vizate și alte domenii.

Pe de altă parte, este abordată tehnica preferată a Maiei Sandu și a mașinăriei propagandistice care o deservește. Cea prin care se face lipirea cu diverse evenimente politice și sociale din alte țări.

De exemplu, s-a întâmplat Maidanul de la Kiev, Maia Sandu a și sărit cu o declarație, dar nu oricum, ci în așa fel încât să fie lipită în ochii cetățenilor de acel eveniment. Sau dacă la București a avut loc tragedia de la Colectiv, Maia Sandu iarăși s-a lipit. Bucureștenii au lansat și o sintagmă mobilizantă ”Corupția ucide”, iar amazoana la apropriat imediat. La București au început să uite, dar Maia Sandu tot o ține cu ”Corupția ucide”. Apropo, e bine să-i spunem că nu doar corupția ucide, ci mai ales incompetența. Exact acea incompetență de care dânsa a făcut dovadă cu vârf și îndesat.  

Nici americani n-au scăpat, căci Maia Sandu a taxat direct și fără ocolișuri faptul că în SUA există ”discriminare” și a conchis lapidar că protestul cetățenilor americani este justificat.

Logica pe care o forțează Maia Sandu cu această tehnologie a lipitului este simplistă și nefuncțională, dar dacă alta nu există, dânsa insistă cu ea. Anume că dacă undeva se protestează, și în Republica Moldova cetățenii trebuie să imite și să procedeze la fel, aceasta însemnând ca finalitate susținerea Maiei Sandu în calitate de lider al opoziției. 

Prin urmare, în virtutea calapodului aplicat consecvent de către Maia Sandu, dacă la Minsk au loc proteste, nu se poate ca dânsa să lipsească din peisaj. Adică e musai să se lipească. Numai că de data aceasta avem de nuanțat câteva lucruri.

În primul rând, comparația operată de Maia Sandu între puterea și opoziția de la Minsk cu puterea și opoziția de la Chișinău nu este valabilă. La Minsk e vorba de două părți ireconciliabile care nu se recunosc reciproc după ce au fost anunțate rezultatele alegerilor. La Chișinău, e adevărat că Maia Sandu este astăzi în opoziție cu Președintele I. Dodon și cu PSRM, dar asta după ce a condus ea însăși un guvern susținut de o majoritate formată împreună cu PSRM.

Că Maia Sandu a forțat demiterea executivului propriu prin angajarea răspunderii pentru o lege care era în flagrantă contradicție cu constituția, asta face parte din jocul politic democratic pe care dânsa și l-a asumat nemijlocit. O instituție nu este legitimă sau nelegitimă în funcție de raportarea acesteia la persoana Maiei Sandu.

Nu putem susține ideea că dacă Maia Sandu deține funcția de premier, Parlamentul și Președintele sunt instituții legitime, iar dacă Maia Sandu nu mai este premier, atunci și Parlamentul, și Președintele, și Guvernul nu sunt instituții legitime. Legitimitatea instituțiilor este reglementată de lege și nu poate fi determinată de atitudinea unui politician supărat.

În al doilea rând, dacă ne referim la opoziție, Maia Sandu nu are nimic în comun cu liderii protestelor de la Minsk. Ceea ce se întâmplă astăzi în capitala Belarusului poate fi comparat mai degrabă cu evenimentele din 7 aprilie 2009 de la Chișinău.

Nu există nimic asemănător între protestele spontane ale opoziției beloruse cu opoziția făcută de liderul PAS. Așa cum și lipirile Maiei Sandu cu protestele spontane de la București erau contra bunului simț comun.

Maia Sandu nu este liderul unei nemulțumiri populare, ci reprezintă ceea ce s-a dezvăluit odată cu accederea ei la putere. Maia Sandu este exponenta unui clan oligarhic care a avut misiunea de a-i salva de la închisoare pe cei care i-au tutelat cariera. Iar Maia Sandu s-a isprăvit cu rolul atribuit. Astăzi Filat și Platon sunt la libertate. 

Alegerile sunt tot mai aproape și Maia Sandu este outsider cert în competiția cu Igor Dodon pentru funcția de Președinte al țării. Aceasta este recunoscut de majoritatea experților și confirmat de măsurătorile de opinii. Înțelege, probabil, și Maia Sandu și din acest motiv dânsa pregătește de pe acum fie alibiuri, fie scenarii pe care le urzesc cei din anturaj fiind inspirați de evenimentele de la Minsk.

Numai că oamenii nu mai vor scenarii, cu atât mai mult nu vor revolte sau revoluții, oamenii vor un candidat autentic, un candidat care nu se lipește de luptele altora.

 ___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

 

Autor:  Vitali Catana Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%