Experți
EDITORIAL // Strategiile opoziției moldovenești care vrea dar deocamdată nu poate
 28 Iunie 2020 10:57  3284
 Situația politică de azi din Moldova poate fi caracterizată ca o stare de intensă așteptare. Opoziția a mizat pe căderea guvernului Chicu, s-a angajat la desființarea majorității parlamentare PSRM-PDM, a pregătit un guvern alternativ compus din membrii Platformei DA și ... a luat o pauză de meditație. Moțiunea simplă împotriva Ministrului Sănătății este mai curînd dovada neputinței de a întreprinde acțiuni ferme și nu un test al capacității opoziției de a demite guvernul Chicu după cum declară unii lideri de dreapta. Muntele a născut un șoarece iar ”trash-talking-ul” opoziției nu mai sperie pe nimeni.

 Pentru a explica cumva lumii eșecul ofensivei întreprinse și inacțiunea ulterioară opoziția face recurs la ”matematică”. Ideea principală se rezumă la sintagma ”voturi nu-s”. Modalitățile de calcul sînt totuși diferite. Platforma DA numără în stilul polișistului Pristanda din ”O scrisoare pierdută” care încerca să tăinuiască furtul steagurilor. Liderii platformiști declară că nu vor face coaliție cu Candu și cu Șor dar mizează în mod cinic pe voturile lor atît la debarcarea lui Chicu cît și la instalarea propriului guvern. E o matematică halucinantă care se aseamănă izbitor cu iscusința magicienilor de a  scoate iepuri din joben.

Matematica grupului Pro Moldova se bazează pe o contabilitate inflaționistă în care achiziționarea rînd pe rînd a deputaților sub forma unui balon speculativ în creștere este întreținută de asigurările lui Candu că totul este ”curat și transparent” iar guvernul va cădea ”foarte curînd” – e vorba de ”o chestiune de zile, o perioadă foarte scurtă”. Totuși, încredințările lui Candu nu mai sînt acceptate ca pe vremuri – experiența din iunie 2019 a demonstrat că și păpușarii mai greșesc. În plus, Candu nu e Plahotniuc si capacitatea lui de a coordona activitățile politice, în pofida succeselor locale din ultimul timp, nu sînt încă validate de practică.

În sfîrșit, aritmetica PAS-ului e de tipul celei practicate de instalatorul Mechnikov din celebrul roman satiric ”12 scaune” – Dimineața – banii și după-amiază – scaunele. Cei din PAS vor să vadă de la bun început aliniați cel puțin 51 de deputați cinstiți gata să voteze un guvern al opoziției. Voturile trebuie să fie expuse la vedere iar nelipsitul test meritocratic făcut dinainte. Maia Sandu declară deschis că nefrecventabil este doar Șor ceea ce înseamnă că doar voturile lui nu vor fi numărate. În subsidiar, înțelegem totuși că și voturile lui Candu n-o încîntă, fiind și ele ”toxice”. Modelul matematic perfect al Maiei Sandu ar fi PAS + Platforma DA + PDM. Doar că în formula actuală această combinație abia de trece de pragul de 40 de mandate. Din această cauză Maia Sandu spune – voturi nu-s.

Discuțiile despre ”matematică” ascund totuși un dezacord general, mai mult sau mai puțin abil mascat, în interiorul opoziției dezbinate și rupte în 3 tabere. Grupul oligarhic (Candu și Șor) par să fie deciși să demită guvernul Chicu cu orice preț și întreprinde acțiuni coerente în acest sens. Totuși, ei sînt afectați în continuare de ”sindromul Plahotniuc”, sînt ”ciumați” și priviți ca musca-n lapte.

Platforma DA este silită să practice un joc dublu descalificant – s-o facă în continuare pe mironosița și să reafirme unitatea dreptei dar, în același timp, să încerce s-o ”aterizeze” pe Maia Sandu, furîndu-i startul la prezidențiale. Îmbrînceala cu Maia Sandu reclamă sprijinul oligarhilor. Se vede cu ochiul liber că această echilibristică îi depășește pe liderii Platformei – agitați și nărăvași ca niște cai loviți de streche, aceștia își dezvăluie colții știrbiți și acuză PAS-ul de ”pudibonderie moralizatoare”. De unde înțelegem că pentru Platforma DA zăgazurile etice sînt pe cale să se rupă ca digurile Nistrului și pentru ei ”totul e permis”.

În final, PAS-ul, potrivit unor analiști, ” pare a fi cel mai rațional actor politic din opoziție, care chiar dacă nu dezvoltă strategii politice, totodată, deocamdată refuza să fie utilizat”. Acest comportament îi obligă pe ”maiași” să îndure în tăcere jignirile cu care îi gratulează ”partenerii și să viseze turul doi al prezidențialelor, care promite un duel între Dodon și Sandu. Atunci va bate ceasul răzbunării lor.

Doar  că pînă la prezidențiale mai este mult timp iar cupa răbdării PAS-iste pare deja plină ochi.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion                

 

Autor:  Corneliu Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%