Experți
EDITORIAL // Relația moldo-română văzută prin prisma schimbului de replici dintre Chișinău și București
 23 Mai 2020 11:01  3216
Trecînd peste emoțiile domnului Chicu și a Ministerului de Externe Român dar și peste obișnuita morgă a lui Siegfried Mureșan, putem constata că un asemenea schimb de replici între Moldova și România devenise inevitabil. Guvernarea moldovenească actuală, deși instalată cu concursul Bucureștiului (care n-a îndrăznit să se opună așa numitului ”consens geopolitic” din vara anului trecut deși a fost avertizată în acest sens) rămîne profund irespirabilă și neoficial nefrecventabilă pe meleagurile dîmbovițene din motive bine știute. Bucureștiul poate ocazional să participe la demontarea regimurilor oligarhice din Moldova dar singura lor preocupare majoră geopolitică la Chișinău este totuși erodarea influențelor rusești.

Este o discuție întreagă în ceea ce privește caracterul geopolitic al comportamentului diplomației române mascat sub sutana ”ajutorului frățesc”. Multe dintre acțiunile aparent dezinteresate întreprinse în ultima vreme de politicienii români n-au întrunit asentimentul părții moldave care a fost nevoită să le accepte scrîșnind din dinți și resemnîndu-se în fața faptului împlinit. Subtilitățile simbolice ale ”întînirii de sub pod” sînt relevante în acest sens. În plus, guvernarea actuală de la Chișinău este deseori obligată să asculte în tăcere notațiile și apostrofările românești care poartă masca condiționalităților europene. Bucureștiul joacă abil rolul ”avocatului european” al Moldovei prin asumarea rolului de frate mai mare, sfetnic de noapte, mentor aspru și la nevoie de tată vitreg. Pentru o țară care vrea să-și consolideze o suveranitate mereu contestată (chiar și prin echilibrarea influențelor străine) acest comportament al Bucureștiului este puțin cam mult.

În același timp, observăm o  desolidarizare clară a clasei politice moldovenești față de afirmațiile premierului. Deși aceste declarații plasate pe rețele de socializare nu sînt neapărat un strigăt războinic îndreptat împotriva Bucureștiului, ele au fost percepute la Chișinău anume în această cheie. Motivul este clar – toate partidele politice și nu doar unioniștii au interesul să vulnerabilizeze actuala guvernare pentru a intra în joc în trombă în ajun de alegeri prezidențiale. Chiar și Partidul Democrat, aflat la guvernare și avînd o relație dificilă cu Bucureștiul, a găsit de cuviință să dezaprobe afirmațiile premierului.

Este curios să aflăm dacă reacția Ministerului de Externe Român la afirmațiile lui Ion Chicu poartă pecetea unei emoții spontane, legate de atingerea temei Moldovei de partea dreaptă a Prutului sau este un gest bine chibzuit menit să pună în și mai mare dificultate guvernarea actuală. Trebuie să recunoaștem că replica premierului moldovean a fost destul de răutăciosă întrucît a vizat nu atît țara vecină ci doar o parte a teritoriului ei, lăsînd senzația unui interes special al premierului față de aceste pămînturi. Din punctul meu de vedere, nu putem construi dialogul cu Bucureștiul într-un asemenea mod. Pretențiile noastre trebuie expuse public fără echivocuri supărătoare și cu referire la politica Bucureștiului în general fără a ochi anumite ținuturi ale ei.

Cu toate acestea, se pare că partea română urmărește un scop strategic și încearcă pe această cale să vulnerabilizeze guvernarea de la Chișinău. Este adevărat că acest lucru nu este greu de realizat, avînd în vedere prefigurarea crizei politice dar, totuși, supărarea Bucureștiului este artificială și mimată. Partea română a luat o poză de doamnă de înaltă societate căreia i s-a adus o jignire de neiertat ceea ce este oarecum inadecvat, interpretat cu rea voință și scos din context (discuția era totuși despre băețeii ratați de teapa lui Mureșan). Oricum, această poză oferă ocazia pentru mulți servitori devotați ai cauzei demolării statului să-și manifeste devotamentul (sau slugărnicia) față de ceea ce uneori este perceput ca ”frate mai mare”.

În ultima instanță, putem considera aceste reacții la replica premierului ca o semnalare că relația cu Bucureștiul rămîne a fi una problematică, care ascunde capcane și litigii ascunse sub preș. Geopolitica bine dosită sub paravanul europenismului se injește din ce în ce mai mult și denotă că lumea se află în schimbare iar regiunea noastră a intrat în zona unor noi turbulențe.    

 

______________________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion       

Autor:  Cornel Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%