Experți
Ian Lisnevschi: Numărul oamenilor nesiguri care pot influența rezultatele alegerilor locale este în creștere
 17 Septembrie 2019 15:32  3290
Candidații la funcția de primar al mun. Chișinău vor fi nevoiți s-ă convingă cetățenii să iasă la vot. Ultimele alegeri au arătat că procentul electoratului activ este în scădere, oamenii sunt supra obosiți de politica activă din ultimii ani. Mai mult ca atât, numărul oamenilor nesiguri care pot influența rezultatele alegerilor este în creștere, transmite politics.md.

Creșterea numărului indecișilor, este influențat parțial de noua Guvernare la care așteptările cetățenilor au fost prea mari.

Societatea Moldovenească din start negativ privește orice guvernare și cei care vin la guvernare își asumă acest procent negativ acumulat de toate guvernările Republicii Moldova.

Pe lângă acest lucru actuala guvernare a mers la un compromis pentru a obține putere, acest compromis nu este acceptat de toți susținătorii săi.

Nu a reușit să obțină rezultate în promisiuni simple ce ține de cumătrism, transparența concursurilor.

Imediat după venirea la guvernare nu au reușit să negocieze cu FMI pentru a obține condiții mai bune pentru Moldova, au crescut prețurile pentru servicii comunale, produse alimentare, transport etc.

Toate lucrurile negative care la moment le duce guvernul vor fi asumate și de candidatul din partea blocului ACUM la alegerile locale, mai ales din mun. Chișinău.

Va fi complicat să transmită mesajul său pentru rezolvarea problemelor cu care să confruntă mun. Chișinău evitând intubările ce țin de politica internă a Republicii Moldova.

Andrei Năstase probabil înțelege acest lucru și cât de complicată va fi campania electorală în momentul când ești asociat cu guvernarea care la moment nu are succese, ești în alianță cu oponentul tău și în cazul semnării acordului între ACUM și PSRM va fi lipsit de unica armă puternică: învinuirea oponentului și proprie jertfire. Bazându-se doar pe aspecte profesioniste, locuitorii mun. Chișinău mai degrabă vor prefera pe candidatul Socialiștilor care pe lângă că este mai experimentat, cunoaște problemele orașului, are soluții potrivite și după vizitele liderului neoficial Igor Dodon la Bruxelles și SUA este văzut pozitiv chiar de electoratul centru-dreapta.

O altă problemă care îl așteptă pe candidatul din partea blocului ACUM este candidatul Partidului Nostru. În mun. Chișinău Partidul Nostru nu se bucură de o mare susținere, dar acest mic procent la alegerile precedente l-au susținut pe Andrei Năstase și să nu uităm că diferența între cei doi candidați au fost doar de 13 mii de voturi (un candidat independent trebuie să colecteze 10 mii de semnături ca să fie înregistrat).

Și cel mai grav lucru poate fi că eșecul la alegerile locale din Capitală poate aduce la moartea politică a Partidului Demnitate și Adevăr, care este de fapt partid Parlamentar cu cea mai mică susținere electorală (după partidul Șor care nici nu intră în Parlament în caz că vor fi alegeri anticipate) și a liderului său Andrei Năstase.

Cu toate acestea să nu uităm că candidatul blocului ACUM la alegerile anterioare a avut cel mai bun program electoral, probabil că datorită specialiștilor din România, dar trebuie să recunoaștem că Mihai, Dragoș și Pavel au depus un lucru enorm și au obținut un succes.

Mobilizarea geopolitică în ultimele zile, așa cum pot face activiștii blocului ACUM, pot iar să-i permită lui Năstase să treacă în turul doi și apoi chiar să câștige. Dar, asta doar în cauza când Socialiștii vor fi văzuți ca dușmani a integrării europene și unionismului.

Dar paradoxul este că anume acest electorat pro-european și unionist este dezamăgit în actuala guvernare și se simte trădat. Și principala întrebare: vor ierta sau vor pedepsi?

Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%