Parlament
PREMIERĂ! Codul administrativ este în vigoare de astăzi
 1 Aprilie 2019 16:00  3526
Codul administrativ al Republicii Moldova intră în vigoare de astăzi. Documentul este o premieră pentru țara noastră, informează Politics.MD.

Codul administrativ definește modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice, sistematizând toate reglementările legale referitoare la procedura administrativă şi contenciosul administrativ într-un singur act legislativ pentru a asigura claritate, coerenţă şi accesibilitate.

Noile reglementări determină domeniul de aplicare a procedurii administrative, modul de desfăşurare a procedurii administrative, participanţii la procedura administrativă, fazele procedurii administrative, operaţiunile administrative, contractele administrative, executarea şi respectarea actelor administrative, controlul administrativ şi căile de atac etc.

Documentul reglementează emiterea de acte administrative de către autoritățile publice, mecanismele de rezolvare a petiţiilor adresate de către cetăţeni și cuprinde totalitatea actelor legislative care, în prezent, stabilesc raporturile juridice de drept administrativ.

În premieră, este reglementat refuzul de a primi sau a examina o cerere. La fel, pentru prima dată, este dispusă obligativitatea întocmirii dosarului administrativ de către autorităţile publice. Codul administrativ mai reglementează procedura de notificare în cadrul procedurii necontencioase, fiind instituită posibilitatea încheierii contractului de împăcare între părţi atât în procedura necontencioasă, cât şi în cea contencioasă.

Codul administrativ este structurat în patru cărţi, care se referă la uniformizarea soluţiilor legale şi reglementarea situaţiilor juridice semnalate de jurisprudenţa administrativă. La fel, prevede simplificarea mijloacelor de acţiune a administraţiei publice prin coerenţa şi predictibilitatea procedurilor și asigurarea stabilităţii procedurilor administrative.

Codul administrativ este inițiativa legislativă a unui grup de deputați și a fost votat de Parlament în iulie 2018.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%