Partide
Comuniștii se revoltă asupra deciziei CC, potrivit căreia preşedintele va fi ales direct de către cetăţeni
 22 Martie 2016 10:02  2734
Fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova nu sunt de acord cu decizia Curții Constituționale de la 4 martie curent, care prevede alegerea directă a președintelui de către popor. Potrivit unui comunicat publicat pe pagina Parlamentului, comuniștii declară a fi neconstituțională decizia luată în acest sens.

„Prin această decizie, Curtea Constituțională a creat obstacole serioase pentru activitatea Parlamentului – organul legislativ, depăşind cadrul constituţional şi a substituit toate autorităţile statale din Republica Moldova. Este o decizie de creativitate fără precedent în Europa. Din acest moment, sistemul constituțional al Republicii Moldova este aruncat în aer de patru judecători constituționali ai autorității, care deseori își contrazice propriile decizii și care manifestă o lipsă totală de predictibilitate.

Curtea Constituțională nu a avut dreptul de a revoca o lege constituţională, adoptată de Parlament. Conform atribuțiilor constituționale și legale, Curtea Constituțională verifică toate actele legislative și normative, dacă acestea corespund Constituţiei, însă în practică, se atrage atenţia asupra faptului cum a fost adoptată Constituţia. În cazul în care este aprobată de Parlament, este interzisă revizuirea acesteia de către Curtea Constituţională. În cazul în care este adoptată prin referendum, modificările ulterioare pot fi verificate de către Curtea Constituțională”, se arată în comunicat.

De asemenea, PCRM este de părerea că după această modificare, CC ar putea lua orice decizie: „Adică, putem să ne așteptăm că Curtea Constituțională într-o bună zi să anuleze orice, și chiar neutralitatea țării, și independența”, mai scrie fracțiunea.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Octav 22 Martie 2016 11:51
0 (0)
Nu vad ce i-ar deranja pe cei din PCRM, nu au decit sa-si inainteze candidatul lor si sa demonstreze ce rezultat sunt in stare sa inregistreze. Inteleg ca pe Voronin deja nimeni nu mai dori sa-l voteze, insa nu cred ca legea in tara asta trebuie sa lucreze in favoarea unui oarecare partid.
Dorin 22 Martie 2016 12:54
0 (0)
Un fel de vÎpindreoj comunist, fără sens și logică.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%