Experți
EDITORIAL // Violența din studiourile tv reprezintă efectul propagandei executate de mașinăria mediatică a Maiei Sandu
 22 Iulie 2021 15:15  3996
Cazul cu bătaia de la jurnal tv nu ar merita un interes mai larg decât pentru proximitatea protagoniștilor dacă nu ar fi reprezentativ pentru viața politică moldovenească, dar și pentru îmbulzeala socială mioritică în general.

Ceea ce trebuie să punctăm din capul locului este faptul că violența nu-și are locul în spațiul public și mai ales pe micile ecrane, în văzul lumii. Cei care comit acte de violență în studiouri trebuie sancționați cu refuzul de a le oferi spațiu în cadrul emisiunilor televizate.

Dezbaterile din studiourile tv prin definiție trebuie să conțină exclusiv confruntarea de idei, căci televiziunea și politica înseamnă comunicare înainte de orice. Cine se crede suficient de puternic fizic și caută bătaie corp la corp n-are decât să meargă să lupte în ring cu Mike Tyson sau cu Semmy Schilt. (Cine n-a auzit de ei, să dea un search pe google).

Iar cetățenii trebuie să cunoască că violența verbală sau fizică constituie apanajul celor care nu dispun de argumente sau al celor lipsiți de capacitatea de a articula un discurs coerent, civilizat și convingător. Și că încurajarea indivizilor care au comportament deviant este dăunător pentru binele public din elementarul motiv că aceștia devin extrem de periculoși atunci când sunt promovați acolo unde se adoptă decizii de interes general.

Știm că există o audiență care a fost cultivată sau dresată să manifeste atitudini agresive sau abjecte, ignorând subiectele de fond. Personal am vizat de comentariul unui ”om bun” care îmi atribuia ideile adversarului meu din cadrul unei dezbateri la tv, ca apoi să le combată cu aplomb penibil exact cu argumentele invocate de mine în emisiune. Există și activiști politici care nu ezită să exploateze apetența unui segment de oameni pentru violență și comportament degradant. Rețelele de socializare abundă și ele de limbaj obscen și însoțit de amenințări cu răfuială fizică. 

Nu voi spune o noutate dacă voi susține că pe plaiurile mioritice toate acestea în ultimul timp au un numitor comun. Numitorul comun fiind Maia Sandu și partidul controlat de ea, numitul PAS.

Droaie întregi de trolli plătiți cu sume mari de bani proferează pe rețelele de socializare tot felul de lucruri necuviincioase și injurii în adresa celor care o critică pe Maia Sandu. Dacă vezi pe facebook un profil de babă sau moșneag cu poza încadrată în coroane de floricele și cu sigla ”pas” sub scăfârlie, e clar că trebuie să te aștepți la o tiradă de calomnii și afuriseli de care n-a auzit pământul.

În campania electorală pentru anticipatele parlamentare din 11 iulie au fost foarte prezenți liderii partidelor spoiler care au avut anume misiunea de a-i brutaliza pe adversarii politici ai Maiei Sandu și PAS.

Însușirea vicleană de către Maia Sandu și PAS a apelativului ”oamenii buni” face și ea parte din tehnologia urii și agresiunii, căci dacă declari pe cineva ”om bun”, în mod automat ceilalți sunt ”oameni răi”. ”Oamenii buni” sunt susținătorii Maiei Sandu, ”oamenii răi” fiind cei care o critică, iar urmarea segregării ar trebui să fie stigmatizarea și ostracizarea ”oamenilor răi”, bineînțeles.

Cam aceasta ar fi semnificația reală a pumnilor și a tăvălelilor comise pe platourile tv-ului care, să o spunem franc, nu prea și-a turnat cenușă în cap pentru ceea ce s-a întâmplat. Ba dimpotrivă, regretele au fost exprimate cam timid și nu au reușit să ascundă bucuria nedisimulată cauzată de spectacolul sinistru consumat.

Și ”deontologii” Maiei Sandu, cei care fără a avea dreptul moral cenzurează comportamentele publice ale altor oameni și care altădată etalau atitudini vehemente, de data aceasta au reacționat expeditiv, în stil telegrafic, concis precum înscrisul de pe eticheta unui produs expus pe raftul de la magazin și denaturând adevărul. ”Oameni buni”, dar ”buni” de tot, ce să mai...

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice