Experți
EDITORIAL // Victor Nichituș: Alianța Durleșteanu
 11 Februarie 2021 14:15  3484
După ce Cabinetul de Miniștri propus de Natalia Gavrilița nu a primit votul de încredere din partea deputaților moldoveni, președintele Maia Sandu este obligat de Constituție să reia procedura de învestire a unui Guvern încă odată, doar în cazul nevotării repetate poate declanșa alegeri anticipate.

Deci potrivit legislației președintele trebuie să cheme încă odată la consultații fracțiunile parlamentare și să întrebe dacă, din punct de vedere tehnic, au asigurat votul necesar pentru învestirea unui Cabinet de Miniștri. În condițiile în care o fracțiune a legislativului moldovean va prezenta un document în susținerea Marianei Durleșteanu în calitate de prim ministru, document semnat de mai mult de 51 de deputați, președintele Maia Sandu este obligat să emită decretul de desemnarea a acesteia pentru formarea unui Cabinet de Miniștri.

Așa cum m-am așteptat, parlamentarii moldoveni au înțeles că esența parlamentarismului constă în responsabilitate față de către cei care i-au ales, iar în acest moment critic  în care se află statul moldovean, cetățenii au absolută nevoie de un Cabinet de Miniștrii funcțional care să îi salveze de criza economică care urmează pandemiei de coronavirus dar și posibilelor crize geopolitice care se arată că vor apare în regiune.

Parlamentarii moldoveni pot semna pentru desemnarea Marianei Durleșteanu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru chiar dacă în legislativul moldovean nu este declarată formal o alianță de guvernare.  Această alianță, Alianța Durleșteanu, este o majoritate apolitică care poate asigură tehnic funcționarea guvernului care va fi format de Mariana Durleșteanu.

Evident va fi un guvern tehnocrat pro-european, care va pune în fruntea funcționării sale interesul național al statului moldovean. Consider că doar acest interes supra-politic poate unii interesele divergente ale diferitelor fracțiuni parlamentare care vor semna în favoarea desemnării Marianei Durleșteanu.

Constat că pe rețelele de socializare a apărut un optimism legat de desemnarea fostului diplomat moldovean la funcția de premier. Mariana Durleșteanu este un profesionist desăvîrșit care știe să își impună punctul de vedere, chiar dacă se află departe de bucătăria politică moldovenească.

Optimismul deputaților, cu excepția PAS, dar și al observatorilor vieții politice moldave este legat de biografia profesională impecabilă și de capacitățile pe care le are Mariana Durleșteanu.

Alianța Durleșteanu va trebui în primul rând să asigure prin vot tehnic funcționarea acestui guvern unul care va trebui să asigure procesul de organizare al vaccinării și stabilitatea sistemului social-economică și a celui financiar.

___________________________________________________________________________________

 

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion    

Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%