Experți
EDITORIAL // Între promisiuni și realizări
 26 Ianuarie 2021 19:00  2904
În politologie există un simplu sfat pentru toți cei care doresc să devină politicieni de succes. Este foarte important de menținut echilibru între promisiuni și realizări. Promisiunile populiste au un aspect emoțional și permit foarte ușor pentru a manevra între realizări. În ultima campanie am auzit foarte multe astfel de promisiuni:

1. Alegeri anticipate – dar nimeni nu a explicat că nu este o metodă a rezolvării crizei politice, deoarece niciun partid nu va putea obține majoritate parlamentară. PSRM și PAS vor fi impuși să negocieze formarea majorității, sau cu Partidul Șor, sau cu Partidul Nostru pentru a forma un nou Guvern.

2. Demiterea guvernului – după o presiune politică enormă asupra Guvernului Chicu nimeni din fosta opoziția nu își asumă responsabilitatea față de crearea noului Guvern.

3. Reforme, depolitizarea, libertatea – Doar într-o lună noul președinte a dat de înțeles că nu poate fi vorba de nicio depolitizare a instituțiilor de stat. Noile numiri au șocat chiar și simpatizanții PAS. Grupul PAS din deputați, consilieri și activiști ONG din campania electorală au devenit Consiliul Suprem de Securitate. Astfel de dezbinare de promisiuni despre politizare și libertate nu și-a permis nici partidul PCRM în 2001.

4. Deblocarea țării pe nivel extern – În practica diplomatică este o regulă! Nu se negociază deplin cu țările în care merge război. În Moldova acum merge război de interese personale practic cu toate instituțiile de stat: Guvern, Parlament, Procuratura Generală. Vizetele noului președinte din cadrul PR-ului electoral nu pot influența acest lucru până când nu va fi soluționată criza politică! Iar această criză va fi rezolvată doar atunci când politicienii vor fi preocupați de realizarea promisiunilor electorale.

5. Egalitatea – În campania prezidențială am văzut cum politicienii cu cetățenie română vorbesc în rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și se jură că vor fi președintele tuturor. O lună a fost necesar ca ”Președintele tuturor” să nu se țină de cuvânt și să permită provocarea unui nou conflict, făcând presiune politică pe instituțiile de stat.

6. Unirea societății – Astăzi, ca niciodată, este divizată societatea noastră. Mai mult ca atât, politicienii de rang înalt provoacă noi conflicte sau agravează situația în rezolvarea conflictelor vechi. Prin acțiunile sale, noul membru al Consiliul Suprem de Securitate, Igor Grosu, a provocat scântei noi și periculoase în rezolvarea conflictului Transnistrean! Și va îndepărta negocierile într-o direcție neconfortabilă.

Anume dezamăgirea electoratului de nerealizarea promisiunilor au provocat plecarea Maiei Sandu din funcția de prim-ministru, fix acest lucru o va afecta și în postul de președinte al țării! Democrația, Libertatea, Egalitatea, Reformele - rămân doar promisiuni frumoase, care în realitate sunt uitate de politicienii care permanent sunt preocupați de interesele proprii și de justificareaa greșelilor săvârșite.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion       

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%