Experți
EDITORIAL // Speculațiile despre moartea socialiștilor - exagerate
 13 Ianuarie 2021 10:00  3427
  La finalul anului 2020, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova l-a reales în cadrul unui congres cu ușile închise, pe Igor Dodon în funcția de președinte.Revenirea lui Dodon în fruntea partidului a demonstrat că în interiorul acestei formațiuni politice există unitate și că zvonurile despre o presupusă disoluție a acestui partid au fost imaginare.  

Mai mulți comentatori politici moldoveni au sugerat că în urma pierderii prezidențialelor moldovene, Igor Dodon nu va fi ales înfruntea partidului. Prin culisele politice s-a vehiculat că Vlad Bătrâncea ori Ion Ceban și-ar dori să ajungă în locul ocupat de Zinaida Greceanâi. Ba mai mult, la mijlocul lunii decembrie, politicianul Renato Usatâi a anunțat disoluția partidului și că Ion Ceban va fi în fruntea unui nou proiect politic sprijinit de Federația Rusă. De aici.

Congresul socialiștilor moldoveni, care a durat mai mult decât era prevăzut în program, s-a desfășurat fără surprize. După congres, vorbindu-le jurnaliștilor, Zinaida Greceanâi care în ultimii patru ani s-a aflat la cârma acestui partid, a spus că Igor Dodon a fost ales unanim, „fără surprize”, adăugând că ”surprizele, la noi sunt foarte bine planificate și foarte bine gândite”. De aici.

Dezvăluirea făcută, că la socialiști, (și nu numai) surprizele sunt bine planificate și foarte bine gândite, arată că nu a existat planificare ori gândire pentru înlocuirea lui Dodon. Surpriza înlocuirii, a fost doar în imaginația inamicilor politici ai acestuia, fără conexiuni cu viața internă a Partidului Socialiștilor.

Cu siguranță, în viața internă a fiecărui partid, iar această formațiune politică nu face excepție, există concurență și fricțiuni interne. E firesc să existe așa ceva. Revenirea în fruntea socialiștilor a lui Igor Dodon este o dovadă/garanție a faptului că rivalitățile interne vor fi menținute în interior și nu vor ieși la suprafață pentru a da satisfacție inamicilor.

Că va fi anume așa o arată obiectivele partidului anunțate de Igor Dodon după congres:„Sunt două obiective: întărirea PSRM la nivel central și la nivel local și pregătirea și învingerea la alegerile parlamentare anticipate din 2021”.

Primul obiectiv, întărirea partidului la nivel central și local, presupune consolidarea în plan intern și stoparea oricăror fricțiuni de ordin intern. Probabil aici ar trebui găsită explicația referitoare la durata lungă de desfășurare a congresului în care a fost reales Igor Dodon. Amintesc că în acest moment Partidul Socialiștilor are 37 de deputați, peste 20 de președinți de raioane și mai mult de 200 de primari, printre care se numără și primarul general al municipiului Chișinău.

Experiența politică moldoveană a demonstrat că partidele care au o structuri puternice în provincie obțin un rezultat bun la alegerile parlamentare. Structurile puternice se obțin prin obținerea de resurse financiare și menținerea echilibrului de putere. Cel care poate menține acest echilibru de putere a fost ales în fruntea acestui partid.

Concluzia este la suprafață, place sau nu, speculațiile referitoare la decesul socialiștilor au fost exagerate. Din contră.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%