Experți
EDITORIAL// Marea provocare a Preşedintelui ales
 24 Noiembrie 2020 15:37  2991
În spațiul public pruto-nistrean se vehiculează din ce în ce mai des că cetățenii moldoveni nu au dreptul să rămână neutri “în lupta politică hotărâtoare între forțele proruse și proeuropene” care se dă între „tabăra proeuropeană, unionistă, reprezentată de Maia Sandu, și tabăra prorusă, reprezentată de Dodon”, potrivit acestor idei, „neutralitatea înseamnă acceptarea statu-quo-lui”.  De aici.

În statul moldovean libertatea de expresie este garantată, cetățenii moldoveni pot să își expună ideile în spațiul mai mult sau mai puțin public. Comentatorii politici care beneficiază de acces mai mare în spațiul public beneficiază inclusiv de aceste libertăți. Dar poartă responsabilitate pentru ideile expuse. 

Constat că îndemnul de a renunța la neutralitate și de angajare în bătălii politice vine după scrutinul prezidențial, un proces electoral care a adâncit faliile politice existente, dar și vechile conflicte societale lingvistico/etnice și cele care țin de starea socială, sărac/bogat și spațială, urban/rural.

Președintele ales, Maia Sandu, se află în fruntea unei țari polarizate și disfuncționale iar acest lucru se întâmplă datorită formei de guvernământ existente în Republica Moldova în care pârghiile de putere se află în Parlament și nu în instituția prezidențială.

Primul discurs al președintelui ales, în limba română și rusă, a încercat să dea speranța faptului că societatea moldavă trebuie să depășească starea de conflict electoral.

În același timp, Maia Sandu a declarat că, după învestirea în funcție, va avea consultări cu toate fracțiunile parlamentare. Probabil, va tatona terenul pentru declanșarea, ori nu, a alegerilor parlamentare anticipate.

Îndemnul de a depăși starea de neutralitate în care pare a intra societatea moldoveană este o chemare la revenirea societății moldovene pe baricade electorale. Este primul semn al unei viitoare presiuni mediatice care va fi aplicată la adresa instituției prezidențiale conduse de Maia Sandu pentru declanșarea mai rapidă a anticipatelor.

Imboldul ziaristic are dreptul la existență chiar dacă în el se vorbește, emotiv, despre  o “luptă politică hotărâtoare între forțele proruse și cele proeuropene”.

Campania mediatică pentru declanșarea alegerilor anticipate se va baza pe sentimente, mai puțin pe argumente raționale. Logica rațională nu va conta, va conta mai mult "povestea" pe care o vor livra comentatorii politici.

Desigur, accept argumentele pro și contra legitimității actualei compenențe a Parlamentului Republicii Moldova. Mai ales că suferă de o boală care se numește traseism politic. Doar că, deputații sunt cei în drept să ia măsuri de prevenire a acestei pandemii de turism politic. Tot deputații sunt cei care, legal, pot decide, sau nu, referitor la declanșarea, acum, sau mai târziu, a alegerilor parlamentare anticipate.

Președintele Maia Sandu este în acest moment investită cu un uriaș capital de încredere, atât pe plan intern cât și pe plan extern. Modul în care își va dovedi capacitățile politice, adică de negociere – căci politica înseamnă arta negocierii – va fi aflat atunci când va alege modalitatea de declanșare a anticipatelor. Argumentele care vor fi aduse pentru declanșarea forțată, la presiunea străzii,a acestora  reprezintă marea provocare căreia trebuie să-i facă față.

Vom afla dacă Maia Sandu crede, sau nu, că vocea străzii poate înlocui statul de drept.

 

 

Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%