Parlament
Medicii și lucrătorii medicali vor fi mai în siguranță datorită unei inițiative a Partidului „ȘOR”, votată unanim în Parlament
 20 Noiembrie 2020 14:25  3609
Parlamentul a votat vineri, 20 noiembrie, un proiect de lege elaborat de deputații Partidului Politic „ȘOR”, menit să asigure securitatea medicilor în exercițiul funcțiunii. Inițiativa a fost salutată și de reprezentanții altor fracțiuni și a fost votată în unanimitate.

Proiectul prevede modificări ale Codului penal și Codului contravențional. În Codul penal sunt introduse două articole noi care definesc statutul de medic și lucrător medical. De asemenea, sunt stabilite norme care să protejeze medicul și lucrătorul medical aflat în exercitarea funcțiunii și în alte spații decât spitale.

De asemenea, sunt operate modificări ale Codului contravențional care stabilesc clar pedepse pentru ultragierea medicilor, care în prezent nu este prevăzută în mod expres.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Vadim Fotescu, cel care a prezentat inițiativa, a menționat că în urma analizei legislației penale și contravenționale în ceea ce privește faptele sancționate de lege, comise împotriva medicilor și lucrătorilor medicali, au fost constatate mai multe lacune și elemente de inechitate.

Astfel, deși atât Codul Penal, cât și Codul Contravențional prevăd fapte care îi vizează pe medici și lucrători medicali, o definiție a acestora nu este reglementată. „Acest lucru denotă o lipsă de claritate și previzibilitate a prevederilor legale, în contextul în care nici o altă lege nu conține o definiție a medicului și lucrătorului medical”, a precizat deputatul.

Inițiativa a fost salutată și de deputații altor fracțiuni și a fost votată în unanimitate în prima lectură.

Amintim că Partidul „ȘOR” a elaborat și alte proiecte în vederea protejării medicilor. Unul dintre acestea prevede egalizarea statutului medicilor cu cel al militarilor care prevede un șir de facilități, inclusiv circulația gratuită în transportul public.

 

Sursa:  partidulsor.md

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%