Experți
EDITORIAL // Punctele slabe ale noului președinte
 19 Noiembrie 2020 15:13  3096
Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale n-a dat dreptate nimănui ci doar a consemnat o reechilibrare politică de etapă în societatea moldovenească. Chiar dacă tema ”kuliokului” lui Dodon a fost probabil mai percutantă decît cea a votului dat de Maia Sanda pentru ”miliardul furat”, subiectele ridicate în această campanie vor tulbura în continuare mințile noastre. În special e vorba de Maia Sandu căci Igor Dodon e un personaj politic aflat mereu în vizor din cauza guvernării.

Maia Sandu, însă, e o enigmă. Deși plimbată prin coridoarele puterii ea n-a lăsat urme adînci. Acțiunile ei ca premier niciodată n-au avut o finalitate clară din cauza ușurinței cu care a abandonat guvernarea. Implicarea ei în diverse acțiuni dubioase din punctul de vedere al moldoveanului de rînd – marșuri LGBT, cererea de suspendare a unor culte religioase (citește Biserica Ortodoxă), închiderea unor școli – au fost învăluite în formulări ambigui, au fost deseori retractate și nu s-au constituit în atitudini tranșante care putea fi judecate într-un mod fără echivoc. În sfîrșit, colaborarea ei cu Occidentul, deși deseori se învecina cu servilismul, a fost privită și ca o șansă de a atrage niște fonduri în Moldova.

Din această cauză, lucrurile spuse despre Maia Sandu în campanie necesită desigur verificare. ONG-urile care o înconjoară pe Maia Sandu s-au grăbit să-i blameze pe acuzatori, trecînd acuzațiile lansate la rubrica fake news. Graba și îndîrjirea cu care este înălbit președintele nou ales al Moldovei trezește din contra suspiciuni. De aceea, într-o perioadă de entuziasm maxim, legat de victoria liderului PAS, este cazul să readucem în atenția publicului criticile adresate Maiei Sandu pe parcursul campaniei pentru ca ulterior ele să fie confruntate cu faptele reale ale primului președinte-femeie. Sînt de acord că aceste critici nu sînt niște certitudini pentru că Maia Sandu n-a avut timp și capacități să le promoveze cu adevărat. Dar ele nu-s nici fake news-uri. Sînt mai curînd niște ipoteze care pornesc de la anumite declarații sau gesturi făcute de liderul PAS în ultimul timp.

-        S-a discutat mult în această campanie despre închiderea școlilor în perioada în care Maia Sandu a fost Ministrul Educației. Aceeași abordare era rezervată și pentru școlile profesionale dar ele au fost parțial ferite de reforme radicale. Ceea ce se remarcă e că reformele Maiei Sandu implică întotdeauna un anumit exces de zel. Este adevărat că în condițiile Republicii Moldova e nevoie de optimizări și restructurizări. Impresia generală, însă, e că Maia Sandu face aceste reforme potrivit indicațiilor din manualele instituțiilor financiar-monetare și nu pornind de la nevoile populației. Comportamentul Maiei Sandu deseori aducea cu cel al unui colonizator a cărui singur obiectiv este de a executa ordinele metropolei. Același lucru este valabil și în cazul vînzării pămînturilor. Da, e adevărat, Maia Sandu n-a făcut declarații în acest sens. Dar ea pare să fie fană a președintelui ucrainean Zelensky care a promovat deja în țara sa o serie de modificări a legislației în acest sens. Din această cauză, acțiunile ei trebuie urmărite atent cerîndu-i-se în permanență o mai mare căldură pentru populația țării. Ca președinte, ea trebuie să fie apărătoare populației și nu susținătoarea instituțiilor financiar-bancare.

-        Atitudinea Maiei Sandu față de valorile tradiționale este pusă la îndoială din cauza unui cumul de factori – statutul ei de promotor încrîncenat și necritic al principiilor europene ceea ce nu lasă loc pentru trierea lor, participarea ei și a deputaților PAS la marșurile Solidarității, susținerea din partea grupurilor minorităților sexuale, criticile ocazionale voalate adresate Bisericii Ortodoxe, statutul familial, etc. În timpul campaniei electorale, Maia Sandu a încercat să anuleze aceste suspiciuni prin propagarea la fel de echivocă a unei proprii imagini consonante cu valorile tradiționale. Totuși o claritate deplină nu există încă. Este greu de crezut și probabil nici nu e cazul ca Maia Sandu să renunțe la promovarea unor valori postmoderniste agreate în mod vădit de ea – de exemplu, politicile de gen. Dar rolul de apărător al fundamentelor culturale ale statalității moldovenești al președintelui n-a fost anulat de nimeni. Deocamdată nu e limpede cum se va manifesta Maia Sandu în această poziție.

-        Maia Sandu a fost sprijină masiv de așa numita societate civilă despre care a vorbit în ultimul timp Bogdan Țîrdea. Această susținere necondiționată a organizațiilor neguvernamentale, deși e perfect în acord cu principiile europene, poate fi suspectată de colonizarea instituțiilor statului și subminarea suveranității lor. În fond, ONG-urile sînt niște instituții private, cu finanțări străine care pretind că realizează sarcini publice, dar care se află în afara oricărui control, cu excepția celui al donatorilor străini. Avem ONG-uri bune și eficiente dar avem și ONG-uri politizate, rău intenționate și ostile intereselor statului. Avînd în vedere, această reputație îndoielnică a societății civile se impune o anumită detașare a Președintelui în raport cu ea. Colaborarea dintre președinție și ONG-uri trebuie să continue dar instituțiile statului nu pot fi substituite de aceste forme de conviețuire public-privat.

-        În sfîrșit, relația cu Rusia, tema minorităților naționale și chestiunea reintegrării țării. Maia Sandu deja a început să se distanțeze de modul destul de primitiv de tratare a acestor subiecte de către colegii ei de partid din PAS. Acest fapt demonstrează că noul președinte este dispus să învețe și înțelege, cel puțin deocamdată, importanța misiunii. Prima parte a mandatului va fi decisivă pentru stabilirea tonului corect cu ceea ce anterior era ignorat ( să ne amintim de fraza lui Sandu din anul trecut – ”eu raspund de Occident, Dodon – de Rusia”). Sigur, nu e cazul acceptării unei submisiuni în raport cu Rusia. Din contră, în chestiunile principiale pozițiile trebuie apărate. Dar tachinarea fără rost a Rusiei pentru a face pe plac donatorilor de peste hotare ar fi o practică contraproductivă și urmează să fie exclusă.

Din cîte se cunoaște, Maia Sandu este o persoană încăpăținată dar predispusă spre perfecționare. Mandatul de președinte o obligă să renunțe la unele vechi tabieturi și îi cere în același timp fermitate și curaj. Sînt șanse ca noul președinte să facă față misiunii asumate. Rămîne însă de văzut în ce măsură Maia Sandu va dori acest lucru.

 

_________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Autor:  Cornel Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%