Experți
EDITORIAL // ”Războiul civil” al Maiei Sandu cu transnistrenii
 12 Noiembrie 2020 10:44  2873
Încercarea activiștilor partidului condus de Maia Sandu de a împiedica votul cetățenilor din stânga Nistrului în cadrul scrutinului din data de 1 noiembrie a iscat pe bună dreptate discuții aprinse. Mai mulți comentatori au sesizat ilegalitatea acțiunii liderilor PAS, dar și caracterul injust al acestui demers.

În ceea ce privește latura legală, nu voi insista căci e treaba autorităților să-și îndeplinească îndatoririle. Țin însă să atrag atenția asupra imoralității și a cinismului gestului făcut de oamenii Maiei Sandu pentru că mi se pare mult mai important.

Argumentul cel mai uzitat de susținătorii liderului PAS a fost că cei din stânga Nistrului sunt cetățeni supuși unui regim care este ilegal și, pe cale de consecință, nu ar avea dreptul să influențeze rezultatele alegerilor în instituțiile constituționale ale statului căruia nu îi sunt loiali. Reținem acest argument dat fiind că este cu adevărat relevant.

Relevant, numai că această relevanță poate fi constatată doar după ce este parcurs un raționament construit din instituții, norme și principii. Iar aceasta înseamnă că până la a cenzura votul transnistrenilor ar trebui definită natura conflictului de pe Nistru, statutul teritoriului din stânga Nistrului și statutul cetățenilor care locuiesc acolo. Și asta în condițiile în care va trebui avut în vedere că nici după elaborarea unui mecanism de acest fel nu vor fi rezolvate toate problemele privind dreptul de vot al cetățenilor moldoveni care au reședința în stânga Nistrului.

Deocamdată nu există norme ale Republicii Moldova care ar reglementa drepturile electorale din această perspectivă. Populism s-a făcut și se face în continuare, însă norme precise sau măcar vagi nu. Iar în context trebuie să amintim că anume guvernarea Maiei Sandu a încercat să promoveze definirea conflictului de pe Nistru ca fiind război civil, proferând ideea la nivel internațional.

Aprecierea conflictului ca fiind război civil exclude anume raționamentele prin care se poate ajunge și la argumentarea aserțiunii privind limitarea dreptului de vot al transnistrenilor. De unde rezultă că anume Maia Sandu și partidul condus de ea este ultimul chemat să întreprindă intervenții de acest fel.

Ar fi de înțeles manifestări precum cele întreprinse de PAS din partea unor partide care au fost coerente în acest sens. Adică ar fi susținut consecvent caracterul special al relațiilor cu teriutoriul din stânga Nistrului și cu cetățenii de acolo și ar fi protestat chiar și încălcând drepturile electorale ale altor persoane, dar fiind în acord cu propriile convingeri bazate pe precepte solide.

Nu este cazul Maiei Sandu. Mai mult, având în vedere lipsa de statornicie a liderului PAS în ceea ce privește jurămintele date și acțiunile promise, este rezonabil să suspectăm că spectacolele puse în scenă de pe platforma opoziției au menirea de a acoperi viitoarele trădări din poziția de deținător de putere. Repet, guvernarea Maiei Sandu a afirmat că războiul de pe Nistru a fost unul civil, fapt care este în conflict direct cu interesele naționale ale Republicii Moldova, și nu există nici un indiciu că Maia Sandu și-a schimbat năravul.

În concluzie, diversiunea Maiei Sandu realizată la trecerile de pe Nistru dezvăluie încă odată în plus duplicitatea și ipocrizia ce îi sunt caracteristice. Duplicitate pentru că una spune în opoziție și exact pe dos face la guvernare. Ipocrizie pentru că trebuie să ai curaj sau să ai ceea ce ți-a lipit TV8 acolo unde este necesar, în cancelariile potentaților lumii, nu acolo unde în urma faptelor comise de tine rămân niște oameni simpli în calitate de victime colaterale.

 

__________________________________________________________________________________

 

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice