Experți
ANALIȘTI // Campania electorală este calmă doar în aparenţă
 17 Octombrie 2020 16:00  3122
Calmitatea prin care se caracterizează actuala campanie electorală este una aparentă şi nu reprezintă decât o linişte înaintea furtunii. Opinii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Дело принципа”.

Șeful biroului ”ITAR-TASS” în Moldova, Valeri Demidețchi susține că cei înscrişi în cursa electorală sunt marcaţi de o criză de inspiraţie, iar lupta electorală se duce între Maia Sandu și Igor Dodon, motiv pentru care ceilalți candidați sunt nepregătiți. Aşii din mânecă sunt ţinuţi pentru ultima sută de metri, spune analistul și menționează că a doua parte a campaniei electorale nu va mai fi la fel de liniştită.

„Este foarte liniștită această campanie electorală, toți așteaptă cu nerăbdare turul doi, după care se vor desfășura celelalte evenimente. Se înceacă să ni se impună că alegerile vor fi fraudate, deși știm că în 2009 observatorii internaționali au declarat alegerile libere și corecte, s-a întâmplat ceea ce se știe și am adus la guvernare politicieni care s-au dovedit a fi mai răi decât cei precedenți. Iar campania electorală actuală nu a adus nimic nou, totul se desfășoară exact ca acum 30 de ani. Toți politicienii își fac campanie pe seama faptului că la guvernare sunt hoți. De asemenea pot afirma că este o campanie „murdară”, cu acuzații nefondate, neprobate. Pe parcursul campaniei electorale se face gălăgie și se strigă în gura mare, iar odată ce trec alegerile toți tac și se fac a uita. Și bineînțeles că atunci ne dăm seama că au fost doar niște prostii, invenții”, a opinat analistul.

Un alt analist politic, Ian Lisnevschi, crede că se întâmplă ceva în interiorul partidelor pentru că majoritatea staff-urilor electorale au schimbat strategiile politice acum o săptămână, ceea ce reprezintă o mare greșeală.

„Campania într-adevăr la început a fost foarte liniștită. Dar această campanie se deosebește, prin aceea că majoritatea politicienilor nu s-au pregatit pentru această perioadă electorală. Practic o săptămână în urmă, majoritatea staff-urilor electorale au început să schimbe strategiile electorale. La PAS a devenit evident atunci când au propus partidelor de dreapta să formeze un bloc comun împotriva președintelui Dodon. Dar au întârziat cu această idee, asemenea pași se fac la începutul campaniei electorale. La început a fost Tudor Deliu care a propus să se formezez acest bloc, apoi Andrei Năstase, dar PAS a refuzat. Și acum Maia Sand vine cu asemenea propunere și este evident că acum ei vor refuza. Vedem, de asemenea, cum se schimbă strategia și la ceilalți actori politici care vor să acumuleze voturi. Este vorba de Renato Usatîi care s-a mutat pe dreapta politică și devine mai mult concurentul Maiei Sandu, decât al lui Igor Dodon. Același lucru îl face și Violeta Ivanov - se bazează pe electoratul de centru-dreapta. Problema cea mai mare este că ei nu au ținut cont de cea mai importanta resursă: timpul. Ei ar fi trebuit cu două luni înainte să implementeze strategii, să ducă negocieri, să stabilească cine este electoratul lor, cui i se adreseaza, care ar trebuie sa fie mesajul. Pentru că să schimbi mesajul și strategia cu două săptămâni înainte de alegeri este cea mai mare greșeală”, a spus Ian Lisnevschi.

Analiștii au comentat și apelul lui Andrei Năstase, prin care îi solicită Maiei Sandu să se retragă din cursa prezidențială în favoarea acestuia. Valeri Demidețchi consideră că apelul are o logică electorală, precizând că este evident că liderul Platformei DA nu crede în faptul că președinta PAS se va retrage din cursă și îl va susține.

Maia Sandu procedeaza ca un politician care merge pe cadavre și pe capuri. Ea este un politician pragmatic, dur și majoritatea celor care au lucrat cu ea spun că lidera PAS nu știe să lucreze în echipă. Solicitarea lui Andrei Năstase este firească și se bazează pe faptul că oamenii își vor aminti că Sandu a făcut parte din guvernarea care a participat la furtul miliardului și că liderul PPDA a fost cel care a luptat pentru a da jos acel regim”, a menționat Demidețchi.

Și politologul Ian Lisnevschi cade de acord cu Valeriu Demidețchi şi spune că Maia Sandu este omul care nu se ține de cuvântul dat partenerilor politici și nici de angajamentele publice.

„Este clar de ce Năstase are asemenea pretenții la Maia Sandu. Pentru că promisiunea nu a fost respectată nu numai acum, dar și în 2016, când Andrei Năstase și-a înaintat candidatura la Primărie, astfel dându-i de înțeles Maiei Sandu ca el va fi candidatul fără a avea o decizie a Blocului ACUM. Totodată, Maia Sandu și-a încălcat promisiunile și a pretins personal la funcția de premier în cadrul alianței cu Igor Dodon. Totodată, Maia Sandu a rupt și Blocul ACUM, fiind create fracțiuni separate în Parlamentul Republicii Moldova și în Consiliul municipal Chișinău. De aceea lupta se duce între ei doi, ei sunt oponeți unul pentru altul. Năstase a înțeles că colaborând cu Maia Sandu a pierdut practic tot și acum trebuie să lupte pentru a-și reîntoarce toate resursele”, a precizat expertul.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%