Experți
Analiștii politici comentează scrisoarea Maiei Sandu către contracandidați
 14 Octombrie 2020 17:00  3150
Analiștii politici spun că scrisoarea Maiei Sandu către ceilalți candidați de pe dreapta nu este altceva decât un șiretlic prin care încearcă să se asigure că nu va fi atacată de contracandidați pentru a nu pierde alegerile în fața lui Igor Dodon.

Politologul Vitali Catană a remarcat că conținutul textului conceput de Maia Sandu este caracteristic pentru nivelul lipsit de consistență al liderului PAS. Toată activitatea Maiei Sandu, în calitate de lider de partid, s-a limitat la urzirea oamenilor împotriva „dușmanului comun”, spune Catană.

„Din punct de vedere tactic, iese la suprafață că realizarea intenției Maiei Sandu va fi în avantajul ei și le va anula celorlalți aspiranți la funcția de președinte orice posibilitate de a concura în condiții egale. În situația în care datele arată că liderul PAS se va califica în turul doi, evitarea înfruntării cu Maia Sandu înseamnă minimizarea șanselor de a obține un rezultat onorabil în alegeri, dar și în ceea ce privește perspectivele post electorale. Prin urmare, scrisoarea Maiei Sandu nu este este altceva decât un tertip prin care aceasta urmărește să le atribuie celor cărora le-a adresat invitația rolul de asistenți în cursa electorală, în condițiile în care nu a reușit să-i determine să se retragă în favoarea ei înainte de turul întâi”, a menționat analistul.

Propunerea Maiei Sandu cu privirea la unirea celor 6 candidați împotriva lui Dodon este inacceptabilă pentru majoritatea aspiranților la postul de președinte, afirmă Corneliu Ciurea, analist politic.

„În primul rând, prin acest apel Sandu le cere celorlați să facă front comun împotriva lui Dodon ceea ce înseamnă că candidații vor trebui să renunțe la propriile strategii electorale în favoarea unei comune. Evident, strategia comună o avantajează pe Maia Sandu astfel că îi va apropia de ea pe concurenții de pe segmentul de dreapta, limitându-le atacurile asupra propriei persoane. În al doilea rând, Sandu le propune unioniștilor și lui Năstase un pact cu Usatîi, ceea ce va dezactiva imediat mesajul lor politic. Punându-i pe toți candidații relevanți într-o cutie și propunându-le o singură țintă - Dodon, Maia Sandu dorește să scape de concurența pe dreapta eșichierului și să intre fără probleme în turul doi. În același timp, asociindu-se cu Usatîi ea deconspiră un cinism politic fără egal și devine ținta celorlalți candidați de dreapta care sunt în drept s-o critice pentru conjucturism și lipsă de discernămînt politic”, a spus expertul.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion  

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%