Experți
Analiști: Imaginea lui Năstase, știrbită din cauza tandemului cu Sandu
 30 Septembrie 2020 15:00  3121
Participarea lui Andrei Năstase la alegerile prezidențiale comportă riscuri mari, dar în același timp este constrâns de împrejurări nedrepte. Astfel califică analiștii politici decizia liderului PPDA de a candida la alegerile prezidențiale din toamna acestui an. Mai mult, aceștia sunt de părere că imaginea lui Năstase i-a fost știrbită din cauza tandemului cu Maia Sandu.

Decizia lui Andrei Năstase de a participa la alegerile prezidențiale din noiembrie a fost una extremă, fiind constrâns de Maia Sandu să intre în această campanie pentru a-și salva partidul care risca să se scufunde în irelevanță, spune Corneliu Ciurea, analist politic.

„Maia Sandu a tratat relația cu Platforma DA ca un pact de vasalitate și n-a înțeles niciodată ce înseamnă cultivarea unei relații corecte. Din acest punct de vedere, Sandu acționează în politică ca un bărbat - nimicește nu doar adversarii ci și partenerii care sunt priviți doar ca băieți de alergătură. Drept dovadă servesc conflictele acestui lider cu toți cei cu care a colaborat în politică de la Filat încoace. În aceste condiții, intrarea în cursă a lui Năstase comportă riscuri mari, dar în același timp anunță ieșirea din starea de vasalitate și construirea unei strategii proprii” a spus pentru Politics.MD comentatorul politic.

Valentina Tîrbu, comentator politic, spune că dezamăgirea generată de rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016, la care a participat lidera PAS, l-a impulsionat pe Andrei Năstase să-și depună candidatura. Ea mai sugerează că imaginea liderului PPDA a fost compromisă din cauza că a făcut echipă cu Maia Sandu.

„Imaginea lui Andrei Năstase este mai puțin deplorabilă decât a celorlalți politicieni, întrucît numele său nu figurează prin diferite „mahinații și ilegalități". Aceasta i-a fost știrbită, parțial, din cauza eșecurilor pe care le-a avut de suportat după crearea unei alianțe cu PAS ,care s-a deteriorat și s-a soldat cu dezamăgirea si nemulțumirea din partea susținătorilor săi”, spune Valentina Tîrbu.

La alegerile prezidențiale din 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursă în favoarea liderei PAS. Maia Sandu a pierdut atunci, în turul doi, în fața actualului șef de stat, Igor Dodon. Năstase a declarat ulterior că retragerea sa a fost determinată de dorința de a uni forțele de dreapta și așteaptă o atitudine similară din partea altora, la scrutinul prezidențial ce urmează să se desfășoare pe 1 noiembrie 2020.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice