Experți
EDITORIAL // Maia Sandu, hiperbola pe nume „Onestitate”
 19 Septembrie 2020 13:35  3341
Onestitatea umflată a lui Maiei Sandu a luat, pe linie de partid, proporțiile unui dezastru care mătură tot ce-i stă în cale. Orice îndoieli cu privire la corectitudinea deciziilor Partidului de Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt interpretate de liderul său ca minciuni și ca piedici în calea progresului și a… dezvoltării umanității. Și toate această stihie artificială este organizată pentru a demonstra că actuala guvernare va frauda alegerile.

Recent, uraganul PAS „Onestitate” s-a dezlănțuit, luând-i în vârtej pe ai săi. Maia Sandu i-a cerut președintelui CEC, Dorin Cmil, care este reprezentantul PAS, să-și  depună mandatul. Oportunitatea revoluționară a momentului, probabil, nu a exclus scenariul conform căruia fostul tovarăș ar fi trebuit pus la zid, dacă nu era democrația aparentă a epocii în care trăim.

De dragul adevărului, trebuie să remarcăm că nu numai Maia Sandu, dar și alți lideri de partid, consideră că interdicția CEC privind finanțarea campaniei candidaților la alegerile prezidențiale, înainte de înregistrarea lor oficială, este o încălcare a drepturilor concurenților electorali (de exemplu, liderul PLDM, Vlad Filat, a atacat circulara CEC în instanță).

Este de înțeles indignarea Maiei Sandu vizavi de faptul Cmil a renunțat la respectul pentru PAS, care a făcut eforturi, inclusiv financiare, pentru a-l promova într-un post atât de important. Dar Sandu nu poate să nu admită că Cmil este un trădător în al doilea sau al treilea rând, dar că, în primul rând, el este obligat ca cetățean și doctor în drept, să respecte Codul electoral și regulamentele interne ale CEC. Cu atât mai mult cu cât, potrivit lui, el a votat împotriva deja celebrei interdicții.

Fosăiala politică și agitația artificială teatrală în rândurile PAS denotă că formațiunea urmărește să obțină nu victoria în aceste alegeri, ci să culeagă anumite beneficii de pe urma înfrângerii. Elita politică moldovenească are deja experiența amară din aprilie 2009, când alegerile au fost declarate fraudate înainte ca acestea să înceapă.

Consecințele așa-ziselor „revoluții colorate” sunt cunoscute: la putere vine nu cel care acumulează cele mai multe voturi, dar cel care a adunat mai mulți oameni în piața principală a țării. Rezultatele alegerilor parlamentare din aprilie 2009 nu au fost recunoscute de societatea civilă, dar în judecată nu s-a demonstrat nimic, deoarece acest caza nici măcar nu a ajuns în instanță. Noua guvernare democrată de atunci nu a avut timp pentru asta, deoarece pentru ea era mai important să pregătească furtul miliardului și să impună reguli pe modelul celor elaborate de Pinochet și Lee Kuan Yew.

Desigur, victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale i-ar conveni unei părți mari a societății, care pledează pentru statul de drept. Victoria ei i-ar conveni și părții active din punct de vedere economic a populației și din considerentul că Maia a fost un premier mediocru, dar în calitate de președinte nu se va amesteca, așa cum a procedat și Dodon, în treburile altora și nu-și va depăși competențele limitate.

Experții ghicesc pe cine va angaja Maia Sandu în organizarea „revoluției color”, care poate avea loc în a doua jumătate a lunii noiembrie? Ea a demonstrat din plin că nu are capacități de a organiza proteste stradale, adunând un număr mic de oameni la evenimentele sale de partid – de la câteva zeci până la câteva sute de oameni, care și ei erau, cel mai probabil, membri ai PAS.

Pe fundalul viitoarelor evenimente cu iz revoluționar, Maia Sandu arată ca o păpușă îngrijită și bine îmbrăcată, dar cu o gură politică mare. Soarta Moldovei depinde pe mâinile cui va încăpea această marionetă dacă va deveni președinte. Dar înainte să apară semnalmentele unei „revoluții colorate” reale, uraganul PAS „Onestitate” prezintă pericol numai pentru un lighenaș cu apă.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion    

 

Autor:  Valeriu Reniță Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%