Politicieni
Moldova, între responsabilitate și experimente harvardiste
 15 Septembrie 2020 10:55  3283
Toamna se numără bobocii, iar în această toamnă moldovenii numără și candidații la alegerile prezidențiale. Ar putea fi tocmai 13! Unii mai cunoscuți, alții mai puțini cunoscuți. Toate sondajele de opinie publicate în acest an indică doi favoriți: actualul președinte al țării, Igor Dodon, care pornește cu cele mai mari șanse de câștig, și Maia Sandu, candidatul PAS. Aceleași sondaje mai arată clar o realitate incontestabilă de aproape trei decenii - alegătorii din țara noastră preferă candidați cu viziuni de stânga. Dacă acumulăm rezultatele obținute în sondaj de pretendenții cu viziuni de stânga, aceștia ar cumula aproape 70% din voturi. Inclusiv acesta este unul din argumentele care-i face pe cei mai mulți observatori politici, atât din țara noastră, cât și de la București sau Moscova, să afirme că Igor Dodon este la un pas de a obține un nou mandat prezidențial.

Spre deosebire de analiștii politici, cetățenii simpli se uită mai puțin la sondajele de opinie. Pentru ei contează mai mult omul care e înregistrat în cursa electorală, ce a făcut el până acum și ce își propune să facă în următorii patru ani în calitate de șef al statului. Așadar, alegătorii trebuie să decidă dacă vor un președinte responsabil, ori un președinte care preferă să facă experimente în stil harvardist.

Candidatul independent Igor Dodon se poziționează ca un președinte responsabil, care demonstrează caracter, apără valorile tradiționale, precum este familia și religia creștină, duce o politică externă echilibrată, fără a se certa cu Vestul sau cu Estul. Maia Sandu este orientată strict într-o direcție externă, de unde vine și sprijin pentru ea și partidul ei, inclusiv financiar. Spre deosebire de Igor Dodon, Maia Sandu nu mizează nici pe valorile naționale, cum ar fi Biserica și familia, nu pune mare miză nici pe realizarea promisiunilor sau relațiile între parteneri (din acest motiv, Andrei Năstase o numește "politician contextual", pentru că își schimbă mereu părerea în funcție de context, trădând cu ușurință foștii parteneri). Pentru Sandu este neschimbată doar credința în Occident și că tot ce vine de la Apus este prin definiția "bun", iar tot ce avem de la Răsărit, inclusiv Credința noastră în Dumnezeu - "e rău".

La fel și întreaga campanie a Maiei Sandu se bazează pe o singură idee: "Dodon e rău, eu sunt bună!". Acest fapt l-a deranjat până și pe aliatul ei, fostul prim-ministru Ion Sturza, care a afirmat că astfel de abordare este primitivă și cu așa politică viața oamenilor nu poate fi schimbată spre bine. Iar cetățenii noștri speră ca, cel puțin, mai rău să nu fie.

În cele cinci luni de Guvern Harvard (condus de Maia Sandu) au fost realizate mai multe experimente, care au dus la creșterea prețurilor la toate produsele, creșterea mai multor taxe și impozite, scumpirea luminii (urma să scumpească și gazul, dar n-a reușit), restanțe salariale la 11 mii de bugetari, angajarea în funcții publice a cumetrilor, prietenilor și colegilor de facultate, lipsa suportului pentru agricultori, gestionarea proastă a crizei în cazul blocului demolat de la Otaci, blocarea reparării drumurilor, blocarea altor proiecte pentru oameni. Unii afirmă că Guvernul Harvard a avut prea puțin timp la dispoziție ca să facă și lucruri bune. Dar dacă în cinci luni au reușit să facă atâtea lucruri proaste, câte lucruri proaste va reuși să facă în patru ani?

 Moldovenii cu viziuni de dreapta au crezut mereu în idoli politici. A fost creștin-democratul Iurie Roșca, care a dezamăgit. A urmat Serafim Urechean, care a dezamăgit și mai repede. A venit rândul lui Vlad Filat, cel care a adus-o în politică din Statele Unite pe Maia Sandu. Să vă amintim soarta lui Vlad Filat în care credeau mai mulți decât cred acum în Maia Sandu? Da, a dezamăgit rău și el. O altă dezamăgire a fost bifată de o altă "speranță", Dorin Chirtoacă. A dezamăgit și Andrei Năstase, de Platforma civică a căruia s-a folosit și Maia Sandu, ca ulterior să-l strângă la colț și să-i ia întregul electorat. Aceste "speranțe" se nasc și ard la fel de repede.

În noiembrie, Moldova va face alegerea între responsabilitate și experimente. Dar tu, ce alegi?

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%