Experți
EDITORIAL // Despre blestemele dreptei noastre politice
 11 Septembrie 2020 11:13  3732
După plecarea Maiei Sandu de la guvernare, în noiembrie anul trecut, mai mulți jurnaliști au vorbit despre iminența rupturii dintre Dodon și Platforma DA. ”Bolivar nu putea să-i ducă pe ambii” – spuneau ei, făcînd trimitere la celebra nuvelă a lui O. Henry. Astăzi, cînd ne gîndim la metamorfozele de pe flancul drept ale scenei politice și la spinoasa relație dintre Maia Sandu și Andrei Năstase putem să exclamăm într-o cheie similară – ”două săbii nu încap într-o teacă”.  

Participarea ambilor lideri ai dreptei în cursa prezidențială îi readuce pe linia de start ai competiției politice și anunță faza decisivă a reglării de conturi dintre ei. Miza bătăliei este desigur adjudecarea dominației pe dreapta și intrarea în posesie exclusivă a moștenirii politice a lui Vlad Filat. Este curios că această confruntare se produce în condițiile în care asistăm la o revenire în politică a liderului PLDM. Evident, Filat nu este deloc mulțumit de rolul de figurant atribuit în acest spectacol de partajare a propriei moșii politice și va încerca să oprească dezmățul.

Deocamdată, însă, atenția ni se fixează asupra lui Sandu și Năstase. Vădit frustrat, Năstase nu mai poate tolera pretenția Maiei de a fi regina dreptei. Îl înțelegem foarte bine. Ascensiunea liderei PAS în politica moldovenească s-a datorat mai curînd unui vicleșug pus la cale de partenerii occidentali – prin intermediul societăți civile din Moldova ei au săltat-o pe Maia Sandu deasupra altor lideri ai dreptei în ideea de a infiltra în politica moldovenească un om devotat. Membrii Platformei DA au acuta senzație unei relații nedrepte pentru că Maia este mereu castă și impecabilă iar Năstase este privit ca felul șapte și tratat în cel mai bun caz cu indulgență descalificatoare.

Fenomenul Maiei Sandu ascunde un paradox teribil – fără să fie simpatizată de cineva ea s-a dovedit pînă acum o mașină destul de eficientă de colectat voturi. Oamenii au descoperit în ea ceva indefinibil, un mister pe care deseori ni-l inspiră o femeie aflată la distanță. Dîrză și pe alocuri obraznică, cu un debit verbal în spațiul public neobișnuit pentru o femeie băștinașă și, vorba moldoveanului, ”nepriponită”, ea pare să fie o apariție ciudată, extraterestră, catapultată dintr-o navă cosmică. Sfidînd regulile populismului democratic, Maia vrea să ne cucerească de la mare distanță prin cultivarea unei politici a datoriei civice și angajamentului moral obligatoriu în detrimentul compasiunii și cădurii umane. Ea a rămas ministra educației chiar și în politică – îi place să dăscălească, să instruiască și să dea note. Societatea are de susținut în fața ei un examen și-l va da definitiv doar atunci cînd o va alege președinte.

La polul opus se află Andrei Năstase care, din contra, este mereu în fierbere și a cărui apariții publice reprezintă de fiecare dată un act benevol de ardere pe rug. Sufletist, liderul Platformei DA practică o politică a jertfirii de sine metodice și neabătute în speranța că caznele lui nu vor trece neobservate de ochiul public și vor fi în cele din urmă răsplătite cu voturi generoase. Firesc și natural în mijlocul mulțimii, Năstase se năpustește asupra alegătorilor ca un vulture asupra prăzii pentru a-i mistui în focul trăirilor lui. Terorizat de un acut simț al nedreptății și avînd conștiința că a fost ”fraierit” de occidentali în 2016 (cu celebrele sondaje ”obiective”) atunci cînd s-a retras din cursă în favoarea Maiei, Năstase redescoperă acum dreptul de a fi un politician liber, stăpîn pe propriile fapte și vorbe.

Această reglare de conturi dintre doi politicieni care au fost nevoiți o habă de vreme să se suporte reciproc în cadrul unei alianțe încropite cu de-a sila devine inevitabilă și alegerile prezidențiale pot să servească drept piatră de hotar după care Maia și Andrei (cum obișnuiesc să-i numească simpatizanții) se vor despărți iremediabil. Pentru ca acest lucru să se întîmple cineva trebuie să declanșeze fără echivocuri ostilitățile. Năstase este dezavantajat și probabil tentat să ridice securea războiului. Simțul dreptății și camarazii îi sugerează că acum e timpul de recuperat gloria singurului luptător veritabil cu regimul lui Plahotniuc. Supărările acumulate pe parcursul anilor față de Sandu se cer evacuate cît mai grabnic. Altfel spus, două săbii nu încap într-o singură teacă.

Și, totuși, există dubii că această bătălie va avea loc. Este greu de crezut că partenerii occidentali și nelipsiții ambasadori îi vor permite lui Năstase s-o ia la trei păzește pe Maia. Fiind protejata lor favorită, discipola răsfățată, ea pare să se bucure de un fel de imunitate dată din oficiu. În asemenea condiții, Năstase este în fața celei mai grele dileme din viața lui – ori Ivan ori căpitan.

Dar este clar că Bolivar nu-i va putea duce pe ambii.  

 

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion    

 

 

    

Autor:  Cornel Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%