Experți
Analiști politici: Nesiguranța Maiei Sandu trădează o înclinație pentru violență
 13 August 2020 10:00  3249
Mai mulți lideri de opinie de la Chișinău au sesizat nesiguranța Maiei Sandu în victoria sa la alegerile prezidențiale și au perceput declarațiile acesteia drept o predispunere de a organiza un scenariu asemănător maidanului din Ucraina sau Belarus și în Republica Moldova. Mai mult decât atât, analiștii au constatat, că în lipsa unor teze inteligibile, strategia PAS-ului se limitează la tehnologia asocierii cu diverse evenimente politice și sociale din alte țări.

Recentele declarații ale Maiei Sandu despre situația din Belarus și inadmisiblitatea fraudării alegerilor din Moldova în stilul lui Lukașenko sunt deplasate și trădează o apetență pentru violență, consideră analistul politic Corneliu Ciurea.

Alegerile din Moldova n-au decurs nici măcar pe vremea lui Plahotniuc după tiparele regimului din Belarus și au fost întotdeauna relativ curățele. Amenințările pe care le lansează Sandu sunt mai curând încercări de apela la tehnologiile politice ale ”maidanului” și sugerează o anumită nesiguranță a liderei dreptei în forțele proprii. În pofida pandemiei, președintele Dodon pornește drept favorit în cursa prezidențială și acest fapt o pune pe Sandu în poziția de urmăritoare. În cazul înfrîngerii Sandu s-ar putea să fie dispusă să provoace un maidan dar dispozițiile populației ar putea să fie potrivnice aplicării acestor tehnologii subversive”, a opinat Corneliu Ciurea.

De aceeași părere este și jurnalistul român Victor Nichituș, care o avertizează pe lidera PAS pentru poziția agresivă adoptată față de ultimele evenimente din Belarus.

„Înțeleg îngrijorarea domniei sale, plasată pe locul doi în preferințele electoratului moldovean, Maia Sandu nu este foarte încrezută în succesul ei la alegeri și atenționează despre fraudă si proteste. Dar cu asemenea declarații Maia Sandu va fi asociată cu Maidanul din Ucraina și cel din Belarus, adică, cu violență”, a conchis Nichituș.

La rândul său, expertul politic Andrei Ilașciuc se arată convins că organizarea unui maidan în Republica Moldova, în cazul în care rezultatele alegerilor prezidențiale n-or să convină PAS-ului, este un scenariu care va fi luat în calcul.

„Doar că Maia Sandu cu echipa sa trebuie să țină cont că moldovenii au deja o experiență nereușită de maidan, și anume 7 aprilie 2009, care nu s-a soldat cu niciun rezultat, nicio investigație, dar care a adus la putere niște indivizi care s-au compromis mai târziu”, a reamintit politologul.

Constituționalistul Vitali Catană a remarcat tehnica preferată a Maiei Sandu și a „mașinăriei propagandistice care o deservește”, cea prin care se face lipirea cu diverse evenimente politice și sociale din alte țări.

„Logica pe care o forțează Maia Sandu cu această tehnologie a lipitului este simplistă și nefuncțională, dar dacă alta nu există, dânsa insistă cu ea. Anume că dacă undeva se protestează, și în Republica Moldova cetățenii trebuie să imite și să procedeze la fel. Prin urmare, în virtutea calapodului aplicat consecvent de către Maia Sandu, dacă la Minsk au loc proteste, nu se poate ca dânsa să lipsească din peisaj. Adică e musai să se lipească. Înțelege, probabil, și Maia Sandu și din acest motiv dânsa pregătește de pe acum fie alibiuri, fie scenarii pe care le urzesc cei din anturaj fiind inspirați de evenimentele de la Minsk. Numai că oamenii nu mai vor scenarii, cu atât mai mult nu vor revolte sau revoluții, oamenii vor un candidat autentic, un candidat care nu se lipește de luptele altora”.

 

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%