Experți
OPINII // Maia Sandu, taxată dur de mai mulți analiști politici
 6 August 2020 15:15  3654
Maia Sandu continuă să fie taxată de experți pentru învinuirea pe care a adus-o autorităților Republicii Moldova și condamnă deprinderea acesteia de a-și defăima propriul stat. Solicitați de Politics.MD, mai mulți lideri de opinie au criticat declarația liderei PAS și lasă să se înțeleagă că Maia Sandu încearcă să folosească tragedia din Liban în propriul folos electoral. Totodată, aceștia i-au amintit că nava a fost înregistrată în Republica Moldova în 2012, atunci când ministru al transporturilor pe atunci era Anatol Șalaru.

Expertul în politică externă, Andrei Ilașciuc, se arată indignat de tupeul Maiei Sandu de a solicita investigarea navei înregistrate sub pavilion moldovenesc, în condițiile în care atunci la guvernare se afla Alianța pentru Integrare Europeană, din care făcea și ea parte. Mai mult decât atât, analistul spune că nu are nimic în comun corupția din Republica Moldova cu iresponsabilitatea autorităților libaneze.

„Este foarte trist atunci când un politician face PR politic pe seama unei tragedii, care s-a soldat cu victime de mii de oameni. În privința investigației, o susțin în acest demers. Și mie o să-mi fie interesant cum a fost posibil ca pe timpul Guvernului Filat să fie înregistrată o asemenea navă cu defecțiuni tehnice. Iar apoi să ne comenteze acțiunile colegului său, Anatol Șalaru și să ne spună dacă a fost corupt. Unica noutate care o va conține această investigație va fi faptul că deputații PAS își vor lărgi orizontul de cunoștințe în ceea ce privește domeniul transportului maritim.

De fapt, corupția din R.Moldova nu are nimic în comun cu iresponsabilitatea autorităților libaneze, care șase ani n-au fost în stare să ia o decizie referitor la încărcătura periculoasă stocată în portul din Beirut. Apropo, nu se cunoaște în ce fel de condiții au fost acestea depozitate”, a comentat politologul.

Analistul politic Corneliu Ciurea lăsă să se înțeleagă că lidera PAS își urăște propria țară.

„Replica Maiei Sandu de pe fb cu privire la tragedia din Beirut nu este cea mai inspirată postare din viața ei. În general, politicienii din opoziție trebuie să se dezvețe să folosească orice ocazie  cu vagi legături cu țara noastră pentru a-și huli propriul stat. Această deprindere urâtă o au cei cu complexe de inferioritate care idolatrizează doar ceea ce e străin. La un moment dat se vor trezi urînd cu adevărat Moldova - țara în care locuiesc și pe care, presupunem, vor s-o fericească. Tragedia de la Beirut trebuie deplînsă fără a căuta în mod obsesiv ”urma moldovenească”, a remarcat Corneliu Ciurea.

Expertul politic Ian Lisnevschi a catalogat drept lipsă de respect declarația Maiei Sandu și a declarat că lidera PAS a dat dovadă, încă o dată, de imaturitate politică.

„Este trist când o tragedie, în care au suferit mii de oameni, este folosită în campanii politice negre. În aceste clipe, mai mult ca niciodată să vede maturitatea, responsabilitatea și demnitatea liderilor. Politicienii ar trebui să fie un exemplu pentru societate și este trist când prin rândurile politicienilor sunt cei care nu cunosc normele moralității, sau ce este demnitatea și onoarea. Orice declarație politică și populistă este interpretată drept lipsă de respect pentru persoanele care au suferit și au decedat în explozia din Beirut”, a declarat expertul.

La rândul său, jurnalistul român Victor Nichituș spune că acuzațiile liderei PAS sunt o manevră nereușită de publicitate în scop electoral. Corupția la care face trimitere Maia Sandu trebuie căutată la autoritățile portuare libaneze, spune Nichituș.

„Postarea făcută de viitorul candidat la prezidențialele din Republica Moldova s-a referit la faptul că, la un moment dat, nava maritimă a fost înregistrată în registrul naval moldovenesc pe timpul guvernării Filat, dar a omis faptul că în momentul exploziei această navă nu mai era sub drapel moldovenesc.

Nu știm dacă în momentul înregistrării în registrul naval moldovenesc au existat, sau nu, încălcări ale legislației. Dacă au existat, acest lucru duce cu gândul că Maia Sandu arată cu degetul la domnul Anatol Șalaru care era în fruntea ministerului transporturilor din  guvernul Filat” a concluzionat Nichituș.

 

_______________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%