Experți
EDITORIAL // Spectrul de stânga – mai credibili și mai pro-europeni vs Spectrul de dreapta - divizat și dezamăgit
 4 August 2020 19:00  3568
Cercetările sociologice din ultimul an realizate atât de „Intellect Group”, cât și de alte companii, relevă o dominare tot mai semnificativă a electoratului de stânga, care ajunge la nivelul anului 2005 și o creșterea masivă a numărului electoratului indecis, care sunt 2/3 dintre votanții partidelor de dreapta care, mai degrabă, nu vor participa la alegeri. Această situație schimbă semnificativ situația politică din țară. Zidul dintre partidele de dreapta și de stânga practic dispare, iar alianța dintre USA, UE și Federația Rusă din 2019 a scăzut influența temei geopolitice la minimum. Dreapta este divizată, dezamăgită și din zeci de partide se configurează o singură formațiune cu șanse clare de a juca un rol important în viitorul legislativ.

Spectrul de stânga – prin acțiuni sociale devin mai credibili și mai pro-europeni

În ultimii zece ani, voturile alegătorilor de pe stânga politică au fost practic monopolizate de un singur partid. Iar dorința societății de a deveni țară europeană, împreună cu campania de integrare europeană, a aruncat partidele de stânga în opoziție.

Astăzi, pe fundalul dezamăgirii societății în liderii așa numiți „pro-europeni”, Partidul Socialiștilor devine mai pro-european decât unele partide de dreapta și încercă să obțină voturi și din bazinul electoral de centru-dreapta. În 2019, socialiștii au reușit să convingă o parte din electoratul de dreapta, ceea ce le-a adus o victorie istorică la alegerile locale din mun. Chișinău. Proiectele sociale importante pentru societate, balansarea diplomatică între Est și Vest, continuarea implementării programului electoral și colaborarea deschisă cu instituțiile europene și mondiale permit PSRM-ului să-și mențină poziția de cea mai influentă forță politică din Republica Moldova. Prin urmare, intră în perioada de campanie electorală cu rezultatul pe care l-a obținut la alegerile parlamentare, în condițiile în care acesta se află la guvernare, asumându-și anti-ratingul guvernărilor precedente și perioada dificilă de pandemie, criză economică mondială și criză politică locală.

Dacă la capitolul ratingului partidului putem vorbi de o stagnare din cauza responsabilităților asumate, în cadrul campaniei electorale, cu poziții bine întărite la capitolul încrederii în instituția prezidențială, PSRM câștigă teren. O cotă de încredere similară în instituția prezidențială a mai fost pe vremea președintelui Vladimir Voronin. Dar aceasta vine la pachet și cu părțile negative: așteptările înalte din partea societății, care în condiții strategice greșite, pot fi ușor transformate în dezamăgire, ceea ce s-a și întâmplat cu Maia Sandu când a fost premier. În caz că Igor Dodon va reuși să repete strategia implementată în campania locală din 2019 și să devină președintele electoratului de stângă, precum și de dreapta, atunci va obține al doilea mandat, ceea ce va întări poziția PSRM-ului pe umrătorii patru ani.

Trecerea socialiștilor pe dreapta lasă posibilități și pentru altele formațiuni de stânga. La momentul pre-electoral putem vorbi de trei partide ce vor concura cu PSRM. Formațiunea, poate neașteptat pentru unii, a devenit de ceva timp al treilea cel mai influent partid politic din Republica Moldova, iar la capitolul reprezentativității în teritoriu, după destrămarea Partidului Democrat a devenit a doua forță politică. Anume structurile partidului, prezența în fiecare raion, reprezentativitatea mai multor pături sociale și proiecte sociale dă șanse reale acestei formațiuni să supraviețuiască într-o campanie politică de lungă durată și o deosebește de celelalte partide de pe stânga, care pot pierde cu ușurință posibilitățile în campanie electorală neavând resurse necesare, o strategie corecta și o oferta electorală atractivă pentru electorat.

Problemele cu care se confruntă la moment partidul Șor este lipsa liderului formațiunii în țară, retransmiterea imaginii și ratingului, fără pierderi, candidatului formațiunii la alegeri prezidențiale.

Spectrul de dreapta - divizat și dezamăgit

Criza politică, bătăliile personale a liderilor de partid și structura autoritară a partidelor de dreapta au influențat asupra rezultatului de astăzi, că pe dreapta există un singur partid cu șanse reale a trece în Parlament.

PAS și liderul acestei formațiuni, Maia Sandu, a devenit practic monopolist pe dreapta, în condițiile unui număr mare de partide pro-europene. Formațiunea a preluat cumpătat structurile teritoriale a PPDA și le folosește atât în Parlament, cât și în instituțiile locale. În comparație cu PPDA, formațiunea condusă de Maia Sandu încearcă să nu fie autoritară bazată pe un singur lider. E prea devreme să vorbim despre timpul când Litvinenco, Stamati, Popușoi vor începe să aducă dividende politice așa cum azi o fac la socialiști Ceban, Greceanîi, Batrâncea, dar au pentru acest lucru tot necesar. În lipsa „partenerilor” de dreapta care în realitate sunt concurenții PAS, Maia Sandu ar deveni mai periculos oponent, iar PAS ar fi mai aproape de scopul său principal.

Partidul Acțiune și Solidaritate nu poate să obțină scopul de a deveni fracțiune majoritară din câțiva factori: Concurența și supărările din partea partenerilor PPDA; Nu pot mobiliza electoratul de dreapta din cauza conflictelor și strategiei agresive contra electoratului Partidului Democrat; Pro-Moldova și partidele unioniste ce au rămas dezamăgiți de politica partidului PAS în perioada anilor 2016-2019. Numărul mare a partidelor de dreapta și conflictele dintre ele creează un procent mic, dar simțitor, de divizare a electoratului. Din cauza acestei divizări dintre electoratul PAS și PPDA și alți factori, Andrei Năstase a obținut un număr mai mic de voturi decât Consiliul Blocul ACUM.

Aceeași divizare și numărul mare a electoratului de dreapta care a trecut la indeciși poate influența simțitor rezultatul alegerilor prezidențiale. Concurenții de dreapta sunt impuși nu doar să aibă o campanie pozitivă lovind cu desăvârșire în oponentul principal, dar și să găsească modalitatea de a se deosebi unul de altul și chiar să meargă pe stânga după voturi, lucru practic imposibil după ce atâta timp au provocat ură între electoratul de stânga și de dreapta nerealizând faptul că cele două extremități doresc rezolvarea problemelor primordiale. Spre deosebire de partidele de stânga, partidele de dreapta încă nu au realizat că cea mai bună campanie este rezolvarea problemelor cotidiene ale societății.

A doua problemă a PAS este istoria guvernării scurte și ineficiente pe care ar trebui să și-o asume și să facă concluzii. Din moment ce un partid pretinde la guvernare ar trebui să fie gata în orice moment să preia conducerea și, cel mai important, să aibă oameni capabili de a guverna țara. Incapacitatea Partidului Acțiune și Solidaritatea de a impune propria strategie partenerilor și guvernării îi menține în opoziție chiar în momentul guvernării, așa cum sa întâmplat cu Guvernul Sandu lipsit de propria strategie și înlocuit de un guvern de criză care a obținut o notă mai pozitivă din partea societății și în prezent rezistă încercărilor apărute în anul 2020 legate de pandemia mondială.

Formațiunea politică a liderului Andrei Năstase încet trece în istorie și se află la limita trecerii în Parlament. Puțin cine mai ține minte că anume acest lider a dat startul luptei cu guvernarea în 2015 și a fost un gentleman în 2016 susținând-o pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale, care pe atunci avea un rating cu mult mai mic, iar partidul era concentrat doar în mun. Chișinău și încă 2-3 raioane. Scorul obținut în 2016, destul de bun pentru un candidat „tânăr” pentru prezidențiale și fără experiență, aparține în mare parte echipei PPDA, care astăzi încercând să reîntoarcă încrederea oamenilor face unele greșeli strategice, începând de la preluarea celui mai complicat Minister (MAI), alegeri locale și până la lupta politică din prezent și neutilizarea resurselor fracțiunii municipale.

Totuși, formațiunea lui Năstase rămâne a fi preferată de partenerii de peste Prut, care văd în el un partener mai sigur decât Maia Sandu. Iar în condiții strategice corecte și folosirea resurselor obținute, care la moment sunt lăsate fără atenție, pot să îl reîntoarcă în Parlament.

 

 ___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%