Experți
Sondajul efectuat de Intellect Group prin ochii constituționalistului Vitali Catană
 3 August 2020 17:15  3463
Sondajul efectuat de Intellect Group are o abordare inedită și interesantă. Asocierile cu personaje și animale, exprimarea viziunilor și atitudinilor în raport cu scenariile propuse oferă o reprezentare mai largă și mai nuanțată a percepțiilor cetățenilor.   

Este un exercițiu util pentru analiza specialiștilor pentru că ajută la înțelegerea modului în care respondenții își proiectează concepțiile asupra politicienilor și asupra fenomenelor din jurul lor.

Că sunt aceste proiecții mai aproape sau foarte departe de esență, merită și asta un studiu special. Dar cifrele sunt cifre și ele trebuie reținute ca atare de către cei care se ocupă cu analiza percepțiilor. De exemplu, nu-mi imaginam că Ilan Șor poate fi perceput ca un Ștefan cel Mare în devenire. E vorba de persoane care fac parte din tipologii diferite, dar sondajul demonstrează că există cetățeni care au asemenea viziuni.  

Și faptul că reprezentarea despre sine a moldovenilor ca fiind buni și harnici deține prima poziție iar cultura se află pe poziția a treia în ceea ce privește cartea de vizită a Moldovei, este de studiat din punctul meu de vedere. Pe de o parte, ar fi bine să fie chestionați respondenții de ce în acest caz există multă agresivitate și violență, de ce există o cultură lingvistică și o cultură a comunicării de o calitate foarte proastă, de ce foarte mulți cetățeni resimt un disconfort deranjant din perspectiva ambientului comunitar etc.

Pe de altă parte, aceasta poate fi interpretat și ca fapt cauzat de lipsa unor repere de civilizație autentice la care oameni s-ar putea raporta. De exemplu, nu avem orașe cu o arhitectură reprezentativă, nu avem alte fenomene în domeniile culturii și sportui ce ar crea sentimentul de mândrie pentru apartenența la o comunitate.  

Nu în ultimul rând, cunoașterea foarte slabă a istoriei neamului poate constitui și ea o cauză care distorsionează conștiința de sine a persoanei și percepția acesteia privind identitatea comunității din care face parte.

În partea care privește opțiunile politice ale cetățenilor rezultatele confirmă tendințele care s-au conturat de mai mult timp și sunt recunoscute de către majoritatea experților. 

 

 

 ___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion    

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%