Experți
EDITORIAL // Opoziția este previzibilă, slabă și neorganizată
 21 Iulie 2020 14:00  5155
Opoziția parlamentară a finisat această sesiune cu un eșec politic grav, care va avea efect negativ asupra imaginii partidelor de dreapta. De la bun început, ideea moțiunii de cenzură asupra Guvernului Chicu a fost o strategie greșită impusă, mai degrabă, prin manipularea opoziției de dreapta.

Căderea guvernului Chicu și încercarea formării noului guvern se contrazicea cu strategia electorală a candidatului PAS, Maia Sandu, bazată pe lupta contra guvernării și liderului alegerilor prezidențiale, Igor Dodon.

Partenerii de opoziție sunt concurenții liderului PAS și pot obține voturi politice doar din bazinul acestui electorat. Acest lucru explică de ce partidul PPDA și Andrei Năstase s-au grăbit să înainteze moțiunea de cenzură. Indiferent de rezultatul moțiunii imagine PAS va fi afectată de alianța neoficială cu partidele-dușmane: Pro-Moldova și Partidul Șor. Modelarea politică arată că Alianța politică între PAS, PPDA, Pro Moldova și Partidul Șor afectează electoratul PAS, iar în condițiile apariției noilor candidați de dreapta șansele candidatului PAS sunt reduse.

Căderea Guvernului Chicu a fost considerată de societate drept o provocare a unei crizei politice și economice, a haosului și tensiunii sociale înaintea campaniei electorale, cu riscul de arunca țara într-o criză economică și politică pe zeci de ani. Acest lucru, probabil i-a și împiedicat pe ceilalți deputați (4), despre care vorbește Igor Munteanu, să voteze moțiunea de cenzură care poate să lase o pată negativă pe cariera politică a acestor politicieni.

Finalul PR-ului cu tema moțiunii a venit în confirmarea analizelor precedente că opoziția nu este gata să activeze coordonat cu un front comun. La final, fiecare grup politic încearcă maximal să profite din situația creată și să arunce vina pe partenerii de coaliție PAS, PPDA, Pro Moldova și Partidul Șor, sau chiar pe partidele de guvernare care în fața societății au obținut o bătălie politică importantă în ajunul alegerilor.

Lipsa argumentelor clare și simple pentru societate și declarațiile generale și populiste de la tribuna parlamentului au provocat mai degrabă nedumerire din partea societății, care are risc să se transforme în dezamăgire înaintea campaniei electorale.

Opoziția a intrat în vacanța de vară cu o imagine afectată în fața poporului, ce nu ia în considerare opinia oamenilor și este gată să riște cu stabilitatea statului pentru a obține rating politic cu orice preț. Ei n-au fost în stare să depășească contradicțiile interne și au eșuat în fața guvernării. Putem să constatăm că opoziția actuală este cea mai convenabilă contracandidatului la alegerile prezidențiale, președintelui Igor Dodon. Opoziția este previzibilă, slabă și neorganizată, iar tot efortul îl direcționează spre victoria candidatului puterii, care arată mai credibil și mai stabil în fața oamenilor.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%