Experți
EDITORIAL // Un succes al guvernării pe fundalul unui dezmăț al opoziției
 9 Iulie 2020 17:03  3463
Bătălia pentru angajarea de răspundere a guvernului Chicu pe cîteva legi sociale importante a decurs pe muchie de cuțit. Doar prezența așteptată dar surealistă a doctorului Gațcan, care a asigurat cvorumul, a fost în măsură să încline balanța victoriei în favoarea alianței PSRM-PDM. Angajarea răspunderii s-a produs și sînt semne bune ca doctorii, pensionarii, medicii și alte categorii vor primi în sfîrșit ajutoarele promise. Acum parlamentul are 3 zile la dispoziție să depună o moțiune de cenzură. Este greu de crezut că opoziția mai poate cîștiga în condițiile în care există o majoritate clară în parlament.

Asigurarea cvorumului de către alianța PSRM-PDM în parlament este cu siguranță o victorie a puterii care în ultimul timp a fost terorizată de intrigile grupurilor oligarhice. Remontarea majorității parlamentare, fie ea și firavă, dă o gură de oxigen guvernului care poate lucra în continuare în relativă liniște asupra gestionării crizei pandemice. Socialiștii și democrații n-au permis inducerea haosului în procesul guvernamental chiar dacă situația era la limită și putea să degenreze mult.  

Insistența cu care s-a mers cu această angajare de răspundere a fost explicată pe larg. În condițiile în care opoziția parlamentară supune majoritatea unui atac fără precedent de ademenire prin diverse mijloace a deputaților de partea sa, guvernul a găsit de cuviință să uzeze de dreptul său constituțional pentru a verifica existența unei majorități în favoarea unor proiecte de legi foarte necesare pentru anumite segmente ale populației.

În aceste condiții, opoziția pro-europeană a decis să blocheze întregul proces legislativ. În fond, prin acest demers ea și-a reconfirmat intențiile destructive. Incapabilă să demită guvernul Chicu, inaptă să creeze o majoritate parlamentară sau cel puțin o alianță din 3 partide, aflată în întregime la cheremul grupului oligarhic Pro Moldova care o manipulează după bunul său plac, opoziția de dreapta s-a autoexclus  din procesul de angajare a răspunderii, fapt care a poziționat-o volens nolens drept dușman al inițiativelor guvernului. Astfel, ne putem întreba cum va dialoga mai departe opoziția pro-europeană cu oamenii din țară – creditul rusesc l-a blocat, ajutoarele pentru oameni le-a torpilat, cu oligarhii s-a coalizat. Misiune imposibilă. 

Comportamentul opoziției care a intrat în sală după pauză a fost unul de-a dreptul jalnic. După ce a blocat o săptămînă întreagă ședințele parlamentului, dreapta proeuropeană s-a năpustit asupra deputatului Gațcan ca niște câini turbați. Acest atac concertat (din care lipsea perfid contribuția firească a grupului Pro Moldova) al opoziției a trădat practicarea unor duble standarde amețitoare. Opoziția nu vrea să vadă bîrna din ochiul propriu deși este obsedată de paiul din ochiul altora. Proeuropenii tratează cu multă lejeritate cumpărarea deputaților de către colegii lor nedeclarați de la Pro Moldova dar taxează dur dreptul socialiștilor de a-și apăra deputații de aceste tentative de corupție.

Apropierea alegerilor prezidențiale le va așeza pe toate la locurile lor. În mod normal, oamenii vor aprecia faptele bune și vor pedepsi politicianismul și ipocrizia celor cărora nu le pasă de ei.   

 __________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion        

Autor:  Corneliu Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%