Experți
EDITORIAL // Maia Sandu și lipsa de cultură
 26 Iunie 2020 10:54  2976
Este uimitor că într-o lume în care există atâtea școli și universități cotate sunt confundate cu o ușurință dezarmantă liberalismul cu progresismul, progresismul cu socialismul, liberalismul cu conservatorismul, conservatorismul cu creștinismul, democrația creștină cu ateismul, iar, mai nou, liberalismul cu diversiunea de tip bolșevic... 

Și la noi una ca Maia Sandu este catalogată ca fiind politician de dreapta în condițiile în care elementele de ideologie afișate de dânsa sunt neo-marxiste, iar metoda prin care le promovează este neo-bolșevică.

Bine, având în vedere că la nivel global nu contează ce ideologie îmbrățișează Maia Sandu, mai ales că nici ea însăși nu este lămurită în ce categorie se clasifică fițuicile pe care i le dictează curatorii, și oricum și la nivel global lucrurile sunt făcute ferfeniță, se poate trece peste asemenea disensiuni relativ ușor, fără consum de efort.    

Însă chiar și în condițiile unei relativizări extreme a definițiilor și a tolerării convențiilor care denaturează realitatea și sensurile, cred că niște limite trebuie să fie păstrate, atât cât ne permite măcar bunul simț elementar. 

Zilele acestea unul din liderii exponențiali ai partidului condus de Maia Sandu a declarat cu referire la o problemă gender, în contextul educației școlare, nici mai mult nici mai puțin că valorile tradiționale ar fi importate de la Moscova, deci ar fi produse acolo, și trebuie de luptat împotriva lor pentru că nu concordă cu valorile europene.  

Și această treabă se putea ocoli cu nepăsare dacă ignoranța crasă și manipularea vulgară nu ar avea impact în rândul ”poporului” care se poate mândri cu consecvența uluitoare a prostului fudul de a vota la rând pe alde Lucinschi, Filat și Sandu.

Chestiunea trebuie tranșată pentru că reprezintă o diversiune morală realizată la suprafață și cu nerușinare. Este vorba de percepții, iar oamenilor li se induce ideea că valorile tradiționale sunt de la Moscova, iar cele netradiționale din UE. Respectiv, pentru cei atașați de valorile creștine Moscova ar urma să fie mumă, iar UE să fie ciumă. Moscova nici nu ascunde faptul că mizează pe o retorică de acest gen, însă pentru noi este de remarcat că liderii partidului condus de Maia Sandu se armonizează perfect cu acest discurs.

Cauzele unei asemenea sincronizări merită o analiză separată, căci nu din greșeală Putin i-a numit ”convențional pro-europeni”. Totuși, pentru noi este important în mod punctual la subiectul în cauză să spunem cu voce tare și clară că în nici un caz valorile tradiționale nu sunt elaborate la Moscova, că ele au fost concepute în vremuri în care Moscova nici nu exista în proiect. Este suficient să amintim de Biblie și de creștinism pentru a puncta importanța valorilor tradiționale pentru civilizația occidentală, din care face parte și civilizația europeană în primul rând.

Nici nu sunt necesare multe cunoștințe pentru a înțelege acest fapt comun, e o treabă de cultură generală. Doar dacă creierul este ”occupy Guguță” poți să consideri altfel.  

Drepturile persoanelor aparținând minorităților sexuale sunt protejate în mod îndestulător prin mecanismele generale de apărare a drepturilor omului și prin conceptul de toleranță însușit de societățile democratice. Dar se pare că pe unii o asemenea paradigmă nu-i mulțumește. Vor mai mult și este cazul să le amintim că de la respectarea drepturilor minorităților și ideea de toleranță până la competiția cu valorile general acceptate, numite și tradiționale, sau chiar abolirea acestora, este totuși o distanță pe care un om cu mintea întreagă nu poate fi obligat să o parcurgă.

Cine nu vrea să se împace cu acest gând, îl privește. Numai că e bine să fie cunoscut faptul că a promova relațiile sexuale netradiționale nu înseamnă deloc a face europenism. Dimpotrivă, e mai aproape de unele curente din cadrul Partidului Bolșevic care a înfăptuit Marea Revoluție Bolșevică din Octombrie.  

 

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion  

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%