Experți
EDITORIAL // Mesajul Președintelui Dodon cu ocazia aniversării Declarației de Suveranitate – accente vechi îmbrăcate într-o formă nouă
 24 Iunie 2020 18:08  3351
Pentru cititorul de rînd declarația de Suveranitate din 23 iunie 1990 nu spune mare lucru. Sîntem obișnuiți să acordăm o însemnătate mai mare zilei de 27 august 1991 atunci cînd Parlamentul Republicii Moldova a votat Declarația de Independență. Totuși, Declarația de Suveranitate care a precedat Declarația de Independență, a constituit o etapă pregătitoare pentru divorțul Moldovei de Uniunea Sovietică, chiar dacă la acel moment nu exista o siguranță deplină în acest sens. În 1990 Moldova se pregătea de negocierea Tratatului Unional cu Uniunea Sovietică și rîvnea prin Declarația de Suveranitate adoptată  să-și acorde cît mai multe împuterniciri pentru ca să rămînă cît mai puține de cedat Moscovei.

Este probabil pentru prima dată în istoria țării cînd președintele Republicii Moldova decide să folosească acest prilej pentru a se adresa națiunii. În mod clar, Igor Dodon țintește scoaterea din uitare a anumitor file istorice, destul de importante pentru constituirea Moldovei ca stat. Ziua de 23 iunie 1990 este potrivită în acest sens și nu conține semințele vrajbei politice. În egală măsură această dată istorică este plăcută dreptei politice, care astfel a vizat prăbușirea Imperiului Sovietic dar și stîngii pro-rusești care a încurajat înlocuirea centrului imperial sovietic cu cel rusesc, considerat mai blînd, mai uman și axat pe valori tradiționale și recuperarea trecutului.

Este cert, totuși, că Președintele Dodon transmite și un important mesaj politic care are în vedere și posibila lui realegere în funcție în toamna acestui an. Textul este orientat spre viitor și conține mai multe pasaje din care deducem că președintele urmărește asigurarea continuității. Desprindem acest lucru din gîndurile lui Dodon cu privire la lupta cu oligarhia, dorința lui de a participa la elaborarea Concepției Politicii Externe sau cu privire la valorile pe care le promovează. Deși textul Președintelui Dodon poate fi perceput și ca un fel de dare de seamă asupra lucrurilor realizate, mai ales în partea legată de combaterea coronavirusului, în realitate el privește viitorul și are un etos prospectiv – nu e vorba doar de valorile care sînt afirmate astăzi dar sînt vizate valorile veșnice, care trebuie să dăinuie mereu și care sînt în continuare în pericol.

Astfel, opera politică care este realizată în momentul de față are un caracter neterminat, provizoriu și ni se înfățișază sub forma unei borne aflate undeva la mijlocul unei etape. În mod firesc, întregul parcurs spre realizarea acestor deziderate supreme anunțate de Președinte – Echilibru, Caracter, Responsabilitate și Valori – trebuie să fie parcurs fără a schimba caii la trecerea peste rîu. Igor Dodon se asociază anume cu aceste esențe majore și ne transmite că cei care împărtășesc aceleași valori ar face bine să-l urmeze.

Din text deducem și prezența dușmanilor care ar dori să zădărnicească acest proiect schițat de Igor Dodon. Principalii inamici, chiar dacă nenumiți, sînt fanaticii unor vectori geopolitici, oligarhii, urmașii celor care au guvernat țara ultimii 30 de ani și adepții unor valori străine moldovenismului suveranist. Această listă a dușmanilor îi vizează aluziv pe eurofili și occidentalofili, pe Plahotniuc și Șor, guvernele recente de dreapta, pe unioniști și adepții valorilor postmoderne. Totuși, într-o cheie pașnică, Președintele țării preferă să nu nominalizeze inamicii (poate cu excepția oligarhilor), avînd atît experiența unei colaborări cu aceste forțe în trecut cît și înțelegerea că aceste colaborări ar putea să se mai producă ulterior sub imperiul conjuncturii politice. În plus, tonalitatea mesajului președintelui este una pașnică prin care se evită crearea rupturilor în societate.

Ca de obicei cea mai problematică parte a discursului Președintelui Dodon este cea geopolitică. Președintele crede în posibilitatea menținerii balanței în echilibru în relația dintre state deși un accent special este pus pe relația cu Rusia iar importanța Uniunii Europene pentru Republica Moldova este în vizibilă scădere, potrivit accentelor puse de președinte. O asemenea abordare în mod clar nu convine dreptei politice care preferă astăzi se radicalizează din punct de vedere geopolitic dorind reabilitarea vectorului european. Se pare, totuși, că președintele Dodon simte mai bine evoluția contextului geopolitic – relevanța Uniunii Europene se diminuează dramatic în condițiile neputinței de a promova proiecte geopolitice de anvergură.

 

 

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion 

   

Autor:  Cornel Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%