Experți
OPINII // Analiștii politici comentează atacul exponenților oligarhici asupra guvernării
 20 Mai 2020 18:00  3001
Analiștii politici de la Chișinău comentează reacțiile opoziției la acțiunile guvernării în ce privește mersul anchetelor în problema concesiunii Aeroportului Chişinău, dar şi a furtului miliardului din sistemul bancar. Aceștia au declarat pentru Politics.MD că exponenții oligarhiei - Partidul Șor și Pro Moldova fac tot posibilul pentru a opri mersul anchetelor.

Presiunea exercitată de grupul PRO Moldova şi de partidul Şor din Parlament a coincis cu perioada în care Procuratura Generală a abordat tranșant problema furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Potrivit politologului Ian Lisnevschi acest fapt, consolidează teoria conform căreia opoziția protejează interesele personale și nu politice.

„Presiunea asupra puterii a coincis cu perioada când puterea și Procuratura Generală a ridicat probleme de interes major pentru societate: furtul miliardului, concesionarea Aeroportului. Și asta consolidează teoria potrivit căreia opoziția protejează interesele personale și nu politice. Lipsa dividendelor politice pentru opoziție din alegeri anticipate la fel alimentează teoria că strategia opoziției reiese nu din interese politice, precum alegerile anticipate nu pot aduce un rezultat pozitiv pentru mai multe partide înafara de PAS și PSRM, dar pot opri activitatea statului la rezolvarea crizei economice, politice și pandemice și de a încurca activitatea Procuraturii Generale pe teme incomode pentru unii politicieni”, conchide expertul.

În opinia analistului politic Corneliu Ciurea, exponenții oligarhiei la Chișinău fac tot posibilul pentru a opri mersul anchetelor în problema concesiunii Aeroportului Chişinău, dar şi a furtului miliardului din sistemul bancar, cu scopul de a-și salva profiturile. Potrivit lui, singura cale posibilă de a atinge acest scop este cea politică, care vizează destabilizarea situației actuale.

„Printre acțiunile politice întreprinse de cele două grupări oligarhice putem constata un atac masiv la imaginea Președintelui țării, care poate culmina cu inițierea unei proceduri de impeachment, tentativa de anulare la Curtea Constituțională a procesului de selectare a Procurorului General Stoianoglo, invalidarea de către aceeași Curte a creditului rusesc, dar și subminarea actualei majorități parlamentare prin generarea unui transfer dubios al deputaților dinspre putere spre opoziție. Lupta politică dintre Președintele Dodon și tabăra oligarhică intră în faza decisivă. Constatările Procuraturii Generale cu privire la rolul principal al lui Plahotniuc în afacerea ”jafului secolului”, dar și declanșarea procedurii de falimentare a firmei Avia Invest, a fost considerat de către oligarhii fugari drept o depășire a liniilor roșii și o amenințare directă la securitatea lor personală”, concluzionează Corneliu Ciurea.

Actuala componență a Parlamentului, dominată de corupție și traseism, nu mai poate să producă majorități parlamentare sănătoase și reformiste de lungă durată. Este opinia comentatorului politic Roman Mihăeș, care spune că avem nevoie de un pact al principalelor forțe politice din Parlament privind alegerile parlamentare anticipate.

„Vedem un atac concentrat împotriva Premierului Chicu, a majorității parlamentare și un exod al deputaților din fracțiunea PDM, care ar putea duce la căderea Guvernului. Pentru PPDA și PAS ar fi o sinucidere politică, orice fel de alianță cu Partidul Șor, și este evident că ar fi logic ca ei să discute cu Filip și Dodon. Putem admite că aceste patru forțe politice ar putea să genereze un guvern tehnic. Apoi Guvernul imediat după prezidențiale, să prezinte demisia și să purceadă la organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, spune Roman Mihăeș.

La rândul său, jurnalistul Victor Nichituș a remarcat că din amalgamul de evenimente moldovenești se desprind două observații. Primul este că proiectul de contestare al guvernării Chicu este condus de Andrian Candu, iar al doilea că există o legătură între șifonarea majorității parlamentare PSRM-PDM și pașii făcuți de Procuratura Generală în investigația furtului miliardului și întoarcerea Aeroportului Chișinău în proprietatea statului.

„Doar o instanță de judecată va fi în drept să analizeze dacă există, sau nu, o legătură  între cele două acțiuni ale unui întreg. Procuratura Generală și primul ministru o văd. Ea este vizibilă. Este clar că procurorul general, Alexandru Stoianoglu, va continua lupta lui pentru tăierea nodurilor care acoperă furtul miliardului. Chiar dacă majoritatea parlamentară va dispare, acest lucru nu va împiedica Procuratura Generală să lanseze procesul de ridicare imunității a unor deputați – dacă nu ar lansa acest proces declarațiile făcute de Stoianoglu vor fi considerate a fi politice”, declară jurnalistul. 


______________________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%