Experți
EDITORIAL // Un interviu explică de ce Stoianoglo va tăia nodurile gordiene
 20 Mai 2020 14:00  3199
 Doi comentatori internaționali, Iulian Chifu și Vladimir Socor, au două puncte diferite asupra ultimelor evenimente politice din Republica Moldova

Într-un editorial semnat de Iulian Chifu pentru portalul deschide.md analistul român afirmă că majoritatea parlamentară moldovenească se clatină bine, motivația fiind „compoziția diferită și opțiunile distincte ale celor două partide aflate la guvernare PSRM şi PD și respingerea abordării ostentativ pro-ruse a Președintelui Dodon și a guvernului său”. De aici.

În interviul acordat pentru Europa Liberă, analistul Vladimir Socor afirmă că ceea ce se întâmplă pe scena politică moldoveană este revanșa politică a lui Plahotniuc și Șor. „Revanșa oligarhică o conduce Andrian Candu, avându-i pe Plahotniuc și pe Șor în spatele său. Candu deține în aceste momente inițiativa strategică. Dânsul a planificat această întreagă operațiune.” De aici.

Vladimir Socor  a explicat că în spatele lui Plahotniuc nu e nimeni, a rămas singur.

Că e vorba de o revanșă o confirmă și declarația premierului Chicu care a atenționat  asupra unui atac juridic care îl vizează pe procurorul general Alexandru Stoianoglu. „Tentativele de a-l descuraja și chiar înlătura din funcție pe Dl Stoianoglo au și început. Ce naivitate să crezi, că un asemenea Om poate fi influențat/cumpărat/oprit. Mai ales, că procesul decriminalizării și dezoligarhizării țării este ireversibil și nu mai depinde de ”voința politică” a beaumondului de la Chișinău”, a notat Ion Chicu. De aici.

În același timp, premierul Chicu a anunțat că, își va începe activitatea  o echipă moldo-letonă de investigare a furtului miliardului. Chicu a spus că Republica Moldova are suport în acest sens și din partea Uniunii Europene.

De cealaltă parte, liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, spune că nu se teme că i-ar putea fi ridicată imunitatea parlamentară, pentru că nu a comis ilegalități. Declarația vine în contextul în care în spațiul public se discută despre o eventuală vizită a procurorului general în Legislativ.„Dacă procurorul general are dovezi și dovezile se bazează pe fapte, nu pe declarații politice, să vină în Parlament și să explice. Personal, n-am nicio teamă și nicio frică. Nu am săvârșit nicio ilegalitate”, a declarat Andrian Candu. Politicianul a adăugat că „guvernarea este atât de slabă și speriată încât nu mai are forță să se ocupe de nevoile oamenilor și a asmuțit toți vasalii asupra opoziției”. De aici.

 

Din amalgamul de evenimente moldovenești se desprind două observații: unu) proiectul de contestare a al guvernării Chicu este condus de Andrian Candu. doi) există o concordanță temporală între erodarea majorității parlamentare PSRM/PDM și pașii făcuți de Procuratura Generală în investigația furtului miliardului și acțiunile primului ministru Chicu de întoarcere a Aeroportului Chișinău în proprietatea statului moldovean.

Doar o instanță de judecată va fi în drept să analizeze dacă există, sau nu, o legătură  între cele două acțiuni ale unui întreg. Procuratura Generală și primul ministru o văd. Ea este vizibilă.

Cu certitudine afirm, că o hotărâre a Curții Constituționale prin care s-ar declara neconstituțional procesul de alegere al lui Stoianoglu în funcția de procuror general nu poate fi declarată retroactivă: Stoianoglu va rămâne în fruntea Procuraturii Generale.

Este clar că procurorul general, Alexandru Stoianoglu, va continua lupta lui pentru tăierea nodurilor care acoperă furtul miliardului.

Fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, auto-exilat pe teritoriul american, și-a creat, în timp, mulți inamici politici, și nu numai. Chiar dacă majoritatea parlamentară va dispare, acest lucru nu va împiedica Procuratura Generală să lanseze procesul de ridicare imunității a unor deputați – dacă nu ar lansa acest proces declarațiile făcute de Stoianoglu vor fi considerate a fi politice.

Există marea probabilitate ca și în lipsa unei majorități parlamentare să se găseasă suficiente voturi pentru ca imunitatea unor deputați să fie ridicată.

Interviul lui Vladimir Socor explică de ce: în spatele lui Plahotniuc nu e nimeni, el a rămas singur.

 

 

 ______________________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion   

Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%