Experți
EDITORIAL // O societate întreagă luptă cu două viroze COVID-19: „bomba informațională” care vine instant și „bomba biologică” cu explozie întârziată
 4 Aprilie 2020 12:35  7591
Directorul Companiei de Consultanță și Cercetare „Intellect Group”, Ian Lisnevschi a realizat o analiză a evoluției infecției cu COVID-19. Într-un editorial, publicat pe Politics.MD, Lisnevschi examinează răspândirea virusului prin prisma a două viroze: „bomba informațională” care vine instant și „bomba biologică” cu explozie întârziată. Totodată, analistul menționează care sunt factorii care au influențat la micșorarea acestui rezultat în Republica Moldova.

Oamenii din toată lumea se consolidează în lupta împotriva virusului COVID-19. La nivel global, cu excepția unor divergențe între țările europene, observăm cum o lume întreagă uită de geopolitică și controverse și pare unită în lupta contra dușmanului nevăzut. În aceste clipe grele, în interiorul mai multor țări se consolidează coeziunea socială, politică și economică. Nu putem să nu remarcăm unitatea cetățenilor, politicienilor, funcționarilor publici, dar și oamenilor de afaceri.

O societatea întreagă luptă cu două viroze COVID-19: „bomba informațională” care vine instant și „bomba biologică” cu explozie întârziată.

Avalanșa prematură informațională își spune cuvântul, viroza mediatică atacă cu mult timp înainte de apariția pericolului biologic (ex. Republica Moldova a fost atacată de viroza informațională la sfârșitul lunii Februarie, iar primul caz de COVID-19 a fost înregistrat pe data de 7 martie 2020, starea excepțională fiind introdusă pe 17 martie). După 27 de zile, de atacuri informaționale intense, oamenii renunță să mai respecte, în continuare, măsurile de precauție, iar acest fapt duce la o creștere accentuată a numărului de infectați. Lucru întâmplat în mai multe țări, majoritate din Europa unde situația în primele 27 de zile a fost cu mult mai modestă decât în Moldova:

Ucraina - 475, Italia - 323, Croația -254, Spania - 25, Germania – 16, Marea Britanie – 16, SUA – 14, Franța – 12, Belgia – 1 în comparația cu Moldova – 535

 

 

 

 

Și deja în următoare lună situația era dramatică: Italia o atestă de la 323 la 101 739, Belgia de la 1 infectat la 16 770, SUA de la 14 până la 26 895, Spania de la 120 la 117 710, Franța de la 12 la 22 622, Germania de la 26 la 43 938, Marea Britanie de la 40 până la 29474.

 

 

 

În aceste clipe societatea este obosită, agitată și disperată, senzațiile fiind amplificate de doi factori: Prima este frica și îngrijorarea, care își face loc în casele oamenilor prin viroza mediatică. Și al doilea, rutina vieții schimbată. Și când punem aceste lucruri la un loc, devine într-adevăr neliniștitor și dificil de abordat din punct de vedere psihologic.

Putem presupune, reieșind din situație, că cea mai importantă și dificilă perioadă va fi în intervalul 5-14 aprilie. Perioadă care va determina viitorul țării și a societății. Vom reuși sau nu să minimizăm riscurile de îmbolnăvire a cetățenilor și să menținem creșterea proporțională a celor infectați care ar putea face față sistemului nostru medical. Controlul creșterii numărului de infectați activi va ajuta la menținerea incidenței și a ratei mortalității (care astăzi este de 1,19%, în Italia această rată a crescut până la 12,07%).

 

 

 

Autoritățile și societatea au reacționat rapid. O parte din cetățeni s-a arătat responsabilă, iar autoritățile corect și rapid au informat oamenii și au introdus starea excepțională după doar 10 zile de la apariția primului caz importat (un caz 1*(2,5)6=244 cazuri). Decretarea carantinei în China (42 zile) și Italia (23 zile) a fost prea târziu.

Eficiența măsurilor de izolare în Moldova este apreciată pozitiv de OMS și experții internaționali. În același timp, experți și experiența țărilor care au devenit focare de epidemie în Europa, indică necesitatea dublărilor măsurilor întreprinse. Acest lucru este necesar pentru a micșora numărul de reproducere de bază (R) care variază de la 2,13 la 3,11. Acest lucru înseamnă că doar un singur infectat nedepistat și neizolat provoacă într-o singură lună peste 244 de cazuri noi. Măsurile aplicate în Moldova au reușit să mențină rata de reproducere la 2,8 (în prima lună). În celelalte țări această cifră a atins: Belgia – 5,4, Elveția – 3,8, Italia – 12,6, Romania -3,5. Dacă numărul de reproducere de bază R va fi redus la jumătate, numărul de cazuri noi pe lună va crește doar de patru ori. Iar pentru a stopa este necesar de a micșora această cifră la 1.

Însă, fără continuarea practicilor de reținere a răspândirii virozei, doar aceste 505 cazuri depistate într-o lună pot atinge cifra de 243.355 de cazuri noi. Factorii care influențează micșorarea acestui rezultat sunt densitatea populației, masa critică infectată, vârsta medie a populației etc., însă sunt și multe necunoscute, precum nivelul sănătății populației, posibilitatea virozei de mutație și cel mai periculos factor inconsistent – omul. În medie, doar 20 la sută din cazurile importate în primele 5 zile au respectat cu strictețe normele de autoizolare.

 

Publicat infografic varianta medie

 

 

 

 

În aceste momente de încercare societatea are nevoie mai mult ca niciodată de adevărați lideri, de politicieni sau persoane publice pe care să le ia drept exemplu și să le urmeze. Sarcina principală a politicienilor și demnitarilor fiind de a-și sprijini cetățenii în această criză imensă.

În multe țări, politicienii s-au consolidat cu cetățenii, nu prin declarații politice și critică, ci prin acțiuni cu demnitate și respect reciproc. Politicienii lumii refuză să mai facă declarații politice și trec la fapte:

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, anunță că până la finalul crizei COVID-19 formațiunea nu va mai face declarații politice. „Mă pun pe mine și pe toți colegii mei, cei 20.000 de membri ai PLUS, la dispoziția autorităților române. Sunt oameni cu experiență, unii dintre ei chiar cu experiență guvernamentală, care o să fie la dispoziția Guvernului să ajute în domeniile importante acum.”

De asemenea, exemplu este decizia unui parlamentar de opoziție din Ungaria, Katalin Čech. Cel mai arzător opoziționist și critic al guvernului a declarat că, în această perioadă dificilă pentru oameni, va renunța la critici și lupte politice, anunțând că va face voluntariat și va acorda guvernului tot ajutorul necesar. Amintim că europarlamentarul Katalin Čech activează ca medic voluntar și riscă zilnic pentru a salva oamenii.

În majoritatea țărilor dezvoltate clasa politică a refuzat comportamentul ce divizează societatea. Mulți politicieni și-au dat seama de importanța maturității politice. Anume în aceste momente vedem cine este politician și cine-i showman.

Poporul moldovenesc așteaptă din partea politicienilor o schimbare completă de atitudine față de politică, societate și cel mai mult față de cetățeni. Din poziții egoiste și interese proprii, nu vom putea da un răspuns, care este atât de necesar în acest moment – vom rezista sau nu acestei lovituri? Acum este timpul să venim cu ajutor, dar nu să așteptăm unul. Dacă fiecare dintre noi va încerca să ajute, să consolideze societatea pe baza intereselor umane, vor fi mai puțini cei vor avea nevoie de asistență și sprijin.

Săptămânile următoare vor fi complicate și grele, dar teama nu ar trebui să prevaleze. Solidaritatea, încrederea și păstrarea legăturilor sociale trebuie să câștige .

O lume întreagă este abia în prima fază a loviturii globale COVID-19, care va afecta toate domeniile societății și doar consolidând forțele vom putea trece prin această încercare. Anume acum, când suntem autoizolați, e foarte important să fim mai aproape unul față de altul, lucrul care va permite nu doar de a învinge inamicul invizibil și propriile ambiții dar și va permite să ajungem o națiune unită.

 

 

__________________________________________________________________________________________

 

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion 

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Intellect Group
Previous Next

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%