Experți
ANALIZĂ // Campanie regională de fake news. E vizată și Moldova
 19 Martie 2020 16:00  3534
Știrile false, mesajele vocale sau text pe Viber, WhatsApp și Facebook sunt distribuite masiv în Romania, Rusia, Ucraina, Belarus, Moldova. Scopul acestora este de a crea panica si a slăbi încrederea populației în acțiunile guvernării. Pentru că toate au practic același mesaj, dar sunt adaptate pentru fiecare țară în parte, se crează impresia că ele sunt emise din același centru de comandă.

1. AUDIO

 

Mesajul care a penetrat spațiul informațional din Republica Moldova:

http://vitalicus.net/Muzica/pani-kioara.mp4? fbclid=IwAR1JtGb2vfqxEoKaMU96cEjdcb28YAdx19wDsErGkRxXX3eOz1ookBy RyLE

Mesaj similar distribuit în Federația Rusă:

https://mm.kommersant.ru/Media/00065927.mp3

https://mm.kommersant.ru/Media/00065928.mp3

Și în Rusia și în Moldova aceste inregistrari au același mesaj : cazuri sunt de sute de ori mai multe decât spun autoritățile, lucru, evident fals. În toate cazurile, pentru a da credibilitate, mesajele sunt sonorizate de femei care fac trimitere la tot felul de surse, ce nu pot fi verificate însă.

Și în Kazahstan autorii de Fake-uri folosesc voci feminine: 

2. TEXT

În afară de mesaje audio campania de fake-uri conține și mesaje text. Tehnologia de distribuire e aceeași în toate țările. Sunt scurse în grupurile de viber, facebook sau telegram ale mămicilor sau ale claselor de elevi de unde se distribuie mai departe cu o viteză foarte mare.

Elicopterul

Un mesaj distribuit în Moldova și în restul spațiului ex-sovietic se referă la elicopterul care va dispersa produse chimice noaptea peste orașe.

În Moldova ca și în restul țărilor acesta avea același conținut :

 

Moldova:

 

 

 

 

RUSIA

 

https://tvsamara.ru/news/feik-v-samare-budut-raspylyat-lekarstvo-s-vertoletov/

 

 

 

 

https://klops.ru/news/2020-03-17/210152-v-seti-poyavilsya-feyk-chto-v-kaliningrade-s-vertolyota-budut-raspylyat-lekarstvo-protiv-koronavirusa

 

 

 

BELARUS:

https://grodnonews.by/news/bezopasnost/

 

soobshchenie_yakoby_nad_grodno_vertolety_budut_raspylyat_lekarstvo_dly a_dezinfektsii_yavlyaetsya_feykom.html

 

 

 

UCRAINA:

 

https://dp.informator.ua/2020/03/16/vertolety-budut-raspylyat-lekarstva-v-seti-rasprostranyayut-ocherednoj-fejk/

 

 

 

3. INFLUENCER

A treia metodă de răspândire a informației false este prin influienceri. Aceasta devine mult mai credibilă pentru că unele surse de știri o preiau fără să o mai controleze și fac trimitere la surse care au o oarecare notorietate. De obicei este vorba de persoane aflate în opoziție față de putere sau sistemul din care au fost exclusi, bloggeri politici:

 

Molova:

FOSTUL ȘEF AL POLIȚIEI DE FRONTIERĂ, după ce a distribuit un caz FALS de DECES, a decis să-și schimbe afirmațiile atunci când a văzut că a fost deconspirată falsificarea de către autorități.

În Rusia procedeul cu influiencerii este același și este atât de rezultativ încât până și media din alte țări, chiar și din Moldova, preiau aceste știri

Valeri Solovei: „În Rusia au fost înregistrate 1.600 de decese provocate de noul coronavirus, confirmate de analize", susține Valeri Solovei, cunoscut politolog rus, doctor în științe istorice, care a fost forțat să demisioneze din motive politice de la conducerea Departamentului de relații publice al MGIMO.

4. FALSIFICAREA DOCUMENTELOR OFICIALE

Un nou val de fakeuri constă în falsificarea documentelor oficiale. De exemplu potrivit unui astfel de document fals, În legătura cu criza creată de coronavirusul de tip nou, BNM urmează să stabileasca cursul LEU / EURO la cotatia de 45 lei pentru un Euro. Documentul este distribuit în comentariile de pe facebook și în grupurile mari ale utilizatorilor Moldoveni.

5. COMBATERE

În multe dintre țările în care aceste falsuri au devenit virale și periculoase pentru stabilitatea societății, organele de forță au pornit o adevărată vânătoare asupra autorilor acestei campanii. Astfel în Rusia, Kazakstan, România, Slovacia sau Marea Britanie autoritățile au reacționat promt și au reținut, arestat sau sistat activitatea mai multor persoane implicate în această activitate, aparent coordonată. Acum au loc investigațiile de rigoare:

 

 

MAREA BRITANIE:

 

 

 

 

ROMÂNIA

 

 

RUSIA

 

 

Kazahstan

 

Aproximativ 70%-90% din informația care circulă pe rețelele de socializare este falsă și neverificată. Mai mult decât atât, spre deosebire de celelalte viroze, fake news-urile despre virusul de tip nou COVID-19 provoacă panică și poate deveni periculos.

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%