Experți
EDITORIAL // Ideea frontului comun pro-european - tot mai puține șanse spre realizare
 3 Martie 2020 12:30  3457
Andrei Năstase este candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr la alegerile prezidențiale care ar urma să aibă loc la sfârșitul anului curent. Ideea frontului comun pro-european, care din start era utopică, are tot mai puține șanse spre realizare.

În lupta pentru fotoliul de președinte al țării, după cum arată toate cercetările sociologice (IRI, IMAS, Intellect Group, iData, ASDM), favoritul este Igor Dodon. Această superioritate față de rivali se explică prin mai mulți factori:

1.     Liderul neoficial al socialiștilor practic nu are concurent politic pe spectrul stâng din Moldova. Sondajele arată că concurenții apropiați (Vladimir Voronin, Ilan Șor, Renato Usatîi) ar obține un rezultat sub 9%, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale.

2.     Strategia acestui candidat nu se oprește pe spectrul electoral care este comod pentru el, dar se extinde pe centru spre electoratul Partidului Democrat, care a picat de la 23,6% la 9,4% (Intellect Group, IRI, IMAS, iData).

3.     Candidat pro-european, sintagmă foarte des utilizată de candidații de dreapta în scopuri electorale, uitând de obiectivele și valorile europene. Acest lucru a afectat încrederea politicienilor de dreapta care au ajuns la putere, ceea ce a permis lui Igor Dodon lărgirea bazinului electoral. Astfel, președintele a fost văzut de multe ori mai pro-european decât unii lideri ai partidelor cu vector occidental.

4.     Instituțiile de stat: Președinția, Guvernul, Parlamentul, pot fi percepute ca o povară, iar consecința negativă este percepția societății care crede că partidul puterii este responsabil pentru toate insuccesele guvernării precedente. Partea pozitivă este că fiecare instituție de stat are un procent de încredere din partea societății și acest procent de încredere este cu mult mai mare decât încrederea în partidele politice. Al doilea plus a instituțiilor este posibilitatea de a începe campania electorală neoficială, bazându-se pe domenii responsabile și concrete, fugind de populism și promisiuni irealizabile

Electoratul disperat și divizat al forțelor drepte se confruntă cu o dilemă care putea fi rezolvată de liderii din Moldova, dar nu s-a dorit acest lucru și nici nu se dorește:

1.   Divizarea electoratului de dreapta, una din problemele principale care ar trebui să fie rezolvată de candidatul forțelor de dreapta. Cercetările electoratului, elaborate de companiile de consultanță politică Intellect Group și Centrul Tehnologiilor Electorale, arată că, chiar în condiții favorabile pentru candidatul comun a forțelor de dreapta, este practic imposibil de a obține rezultat sumar pentru candidatul comun. Acest lucru a fost confirmat de alegerile generale locale care au arătat că Andrei Năstase a obținut 31.08% (70056 voturi) din partea blocului ACUM 33.30% (74255 voturi) a obținut cu 2,22% (4199 voturi) mai puțin decât formațiunea care l-a susținut. Iar în turul doi a fost sprijinit doar de 3,96% din electoratul de dreapta politic activ, și asta în condițiile în care Dorin Chirtoacă 10.15% (22885 voturi) deschis a susținut candidatul de dreapta.

2.     Concurenți politici, este definirea corectă a partidelor de dreapta. Toate partidele de dreapta luptă între ei în același bazin electoral. Lupta geopolitică cu partidele de stânga și cu liderul neoficial a PSRM este doar un mit electoral.

3.   Strategie îndepărtată de problemele principale a populației,  lipsa ofertei social-economice și radicalismul geopolitic nu le permite partidelor de dreapta să devină mai atractive și simpatice pentru electoratul de stânga. Strategia lansării neoficiale în campania prezidențială a liderului PAS, Maia Sandu, a fost bazat pe reforma justiției. Reforma Justiției care până la capăt a rămas pentru societate neînțeleasă și considerată ca problema principală a societății doar de 4%.

4.     Lipsa strategiei inițiale ce prevăd negocieri și compromisuri a dus la o creștere accentuată a dezamăgirii față de partidele de dreapta în rândurile electoratului de bază. Doar în jumate de an PAS și PPDA au semnat public: întâi angajament public că nu vor face alianță cu PSRM, PDM, PȘ. După ce în scurt timp a urmat semnarea acordului de alianță cu PSRM pentru formarea Guvernului Sandu. Iar acum se încearcă formarea unei noi alianțe neoficiale între PAS, PPDA, PDM, PȘ. Noua alianță cu orice formațiune din Parlament va fi mai degrabă fatală pentru PAS și PPDA.

În astfel de condiții, șansele candidatului de dreapta sunt limitate, iar timp pentru a convinge și mobiliza electoratul este tot mai puțin. Acest lucru se explică prin startul liderului PPDA înainte de timp. Întrebarea este: va fi gata Andrei Năstase și Maia Sandu să se retragă  în caz că va apărea, să presupunem la sfârșitul lunii martie – începutul aprilie, un candidat apartinic? Vor putea liderii de dreapta să cedeze în fața orgoliilor sale și să arate o politică matură, echilibrată și calculată? Probabil că e prea târziu și putem să ne așteptăm la surprize noi, uneori mai puțin plăcute, care vor degrada politica moldovenească.

Autor: Ian Lisnevschi

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%