Experți
Interviu // Corneliu Ciurea: În pofida criticii acerbe a opoziției, Guvernul lasă impresia că știe ce face
 28 Februarie 2020 16:55  3369
Cunoscutul analist politic, Corneliu Ciurea, apreciază pozitiv activitatea Guvernului Chicu în primele 100 de zile, dar spune că unele decizii luate de Executiv sunt greu de înțeles. Totodată, expertul accentuează necesitatea creării unei alianțe în Parlament și mai spune că în pofida atacurilor opoziției, Guvernul este cotat eficient de către cetățeni.

1.Cum apreciați primele 100 de zile ale Guvernului Chicu, termen care s-a îndeplinit de curând?

Guvernul Chicu merge pe formatul guvernului tehnocrat care 1) restabilește proiectele sociale și de infrastructură anterioare, 2) dă start unor noi proiecte. Aceste inițiative urmează să fie dezvoltate și menținute pentru a asigura buna lor receptare de către populație. În pofida criticii acerbe a opoziției care atacă punctele vulnerabile – unele scumpiri, problemele din justiție, o anumită răceală a Occidentului, Guvernul lasă impresia că știe cum să procedeze pentru a perpetua creșterea economică și a asigura plata la timp a salariilor și pensiilor. În cazul în care noile proiecte de infrastrctură vor fi lansate, percepțiile se vor îmbunătăți și mai mult și guvernul va fi cotat mai sus la capitolul încrederea populației. 

2.Ce a lipsit poate cel mai mult noului Guvern ca să reușească în mod convingător să realizeze ceea ce și-a propus? Și în privința la ce chiar nu găsiți justificare pentru acțiunile sau inacțiunile Guvernului?

O problemă mare ține de ineficiența structurilor guvernamentale de nivelul doi – s-a văzut clar că întîrzierile la plata salariilor s-au produs din cauza ineficienței staffurilor manageriale. Un aspect problematic ține de gafele unor miniștri care dau apă la moara opoziției – Externe, Educația. În general critica opoziției este necruțătoare și în aceste condiții este dificil să impresionez prin rezultate imediate în condițiile în care toate acțiunile tale sînt contestate. De asemenea, Guvernul trebuie să ignore aspectele politice – de exemplu n-a fost clar de ce Chicu a accentuat de cîteva ori în discursul său din parlament că principala problemă a statului este fragmentarea politică. Acest tip de discurs servește mai curînd ca scuză pentru lipsa de realizări. Cel puțin, așa el poate fi perceput.

3.Președintele Dodon vorbea despre posibile remanieri guvernamentale, credeți că vor avea loc? Dacă da, ce Ministere ar putea fi vizate?

Cred că remanierile guvernamentale vor avea loc în cazul în care se va produce alianța dintre PSRM și PDM. În cazul dat vor fi cedate PDM vreo 4 ministere –Educația, Externele, Agricultura și încă unul. În cazul în care nu se va produce alianța vor fi schimbați maxim 1-2 miniștri. Sînt vizate aceleași ministere dar nu toți miniștri vor fi înlocuiți.

4.Președintele Dodon spune că Ion Chicu rămâne în fruntea executivului, pe de altă parte, întrebarea e: cine susține Guvernul? E nevoie sau nu e nevoie de o alianță?

Atîta timp cît nu va fi create alianța PSRM –PDM în parlament, asupra guvernului va plana o umbra de nesiguranță și el va fi ”slab” din punct de vedere politic. Guvernul are nevoie de o susținere mai puternică și acest lucru se poate produce doar în cazul facerii unei alianțe.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%