Partide
Tiraspolul solicită Rusiei să majoreze numărul militarilor în regiunea transnistreană
 14 Februarie 2020 15:00  3237
Tiraspolul îi cere Rusiei să majoreze numărul militarilor din forțele de pace care se află în zona de securitate de la Nistru cu încă aproape 2 000 de persoane.

Potrivit agenției Novostipmr.org, delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) a făcut publică, joi, 13 februarie, o declarație în care, între altele, îi cere Rusiei să examineze „problema reluării activității escadrilei de elicoptere și aducerea în conformitate cu documentele de bază ale CUC a contingentului militar de pace al Federației Ruse”. Novostipmr.org precizează că potrivit acestor documente, numărul militarilor ruși în zona de securitate poate ajunge la 2 400.

În prezent, numărul lor este de aproximativ 500. 

Delegația transnistreană la CUC a motivat această solicitare prin faptul că astfel ar putea fi preîntâmpinată o eventuală escaladare a situației în zona de securitate de la Nistru, dar și posibile provocări „legate de dorința părții moldovenești de a lichida unele posturi ale trupelor de pace”.

Reprezentanții Tiraspolului la CUC afirmă că solicitarea lor este o reacție la cerere Chișinăului de a închide două posturi ale căștilor albastre situate lângă podul de la Dubăsari.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată aceste declarații ale reprezentanților Tiraspolului la CUC.

CUC este format din reprezentanți ai Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului și coordonează activitatea trupelor de pace din zona de securitate de la Nistru, instalate acolo la încheierea războiului din 1992. În prezent, în zona de securitate se află aproximativ 1 500 de militari din căștile albastre, câte cca, 500 din partea Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului.

 

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%