Experți
EDITORIAL // Cine l-a eliberat pe Filat?
 10 Februarie 2020 16:50  3217
Răspunsul la întrebare are importanță pentru că explică cam tot ceea ce s-a întâmplat pe scena politică moldovenească în acești ani, dar și ceea ce urmează să se întâmple în timpul apropiat.

Am afirmat de nenumărate ori și ani la rând că Maia Sandu și PAS, Andrei Năstase și PPDA, iar ulterior Blocul ACUM, toate au fost create pentru a desființa dosarul miliardului furat și pentru a-i salva de la pușcărie pe cei implicați în comiterea jafului.

Am spus că dacă ajung aceștia la putere măcar o zi, anume asta se va întâmpla. Și uite că s-a întâmplat! Treaba cu miliardul e îngropată, au terfelit-o în așa fel încât astăzi oamenii au crize de lehamite la problema care îi durea foarte tare câteva luni în urmă. Hoții închiși la zdup, cum ar fi Filat, ies la libertate, cei încă necondamnați, cum ar fi familia Lucinschi, răsuflă ușurați.

Din punct de vedere tehnic, lucrurile sunt cât se poate de clare. Demersul a fost făcut de către administrația penitenciarului în ultima zi a guvernulu Maiei Sandu. În data de 12.11.2019.  Iar penitenciarele sunt în subordinea Ministerului Justiției. Ministru al Justiției nu era altcineva decât numita O. Stamate, persoană din anturajul Maiei Sandu. O. Stamate se întâmplă să fie din anturajul Maiei Sandu pentru că soțul acesteia este o persoană care a fost vizat într-un dosar penal pentru corupție comisă exact în mandatul de premier al lui Filat.

Apropo, existând informația că O. Stamate s-a prezentat de mai multe ori la Penitenciarul nr. 13, Filat a fost întrebat în conferința de presă dacă a fost vizitat de către aceasta. Iar Filat a răspuns cât se poate de versat, evitând răspunsul direct, că în vizită la condamnat pot veni doar rude sau persoane apropiate. Evident, din punct de vedere regulamentar ministru nu vine neapărat în vizită la deținut, dar el poate veni și în inspecție, dacă vrea. Tema întâlnirilor Ministrei de Justiție cu Filat este serioasă și asta o vom releva imediat.

Iar în context s-ar impune și o întrebare: are veo legătură demisia lui Stanislav Pavlovschi la doar câteva zile de la numirea în funcția de ministru cu faptul că urma să fie pusă în aplicare schema de eliberare a lui Filat? Schemă ce nu putea fi realizată fără participarea Ministrului Justiției? Întreb, nu dau cu parul. Însă interogația mi se pare extrem de la locul ei.  

Altfel, demersul fiind înaintat de către administrația penitenciarului, instanței de judecată nu i-a rămas altceva decât să constate legalitatea acestuia. Și, având în vedere că nu a fost o procedură contencioasă, așa cum este procedura de regulă și așa cum o percep cetățenii în general, deci neavând cine să conteste demersul administrației, conținutul încheierii era previzibil.

Însă mai interesantă decât chestiunea tehnică, bineînțeles, este partea politică pentru că reprezintă și cauza combinației.

La aceeași conferință de presă, dacă își amintește cineva, Filat a spus că știa despre faptul că Plahotniuc va fi debarcat încă din luna aprilie 2019, chiar dacă sta singur și izolat în celulă. Aici trebuie să punstăm că în configurația de atunci răsturnarea era posibilă doar prin crearea Alianței PSRM – Blocul ACUM, supranumită și alianța Kozak. Asta, în condițiile în care la începutul lunii iunie PSRM se pregătea deja de alegeri anticipate. Deci de unde știa Filat în luna aprilie ceea ce nici Dodon și nici PSRM nu știau la începutul lunii iunie?

Răspunsul mi se pare limpede: Filat știa direct de la sursă, adică de la cei cu care oamenii săi purtau negocieri. Iar negocierile se purtau cu Kozak. Și dacă Filat știa din celulă despre mișculațiile care se pregătesc, rezultă explicit că el a fost protagonist activ și că una din clauzele înțelegerii a fost și eliberarea sa din detenție și bagatelizarea dosarului miliardului deopotrivă.

Maia Sandu a oferit și ea o informație prețioasă. Dânsa a spus în văzul întregii lumi că în cadrul discuțiilor avute cu Kozak l-a întrebat pe acesta dacă are încredere în I. Dodon. Din spusele ei înțelegem că întrebarea a rămas retorică, pentru că au râs ambii. Îsă din această dezvăluire rezultă două elemente iarăți importante. În primul rând, Maia Sandu s-a poziționat pe sine însăși în raport cu Kozak mult peste I. Dodon în ceea ce privește caracterul de încredere al relațiilor. Și asta lasă de gândit cu privire la ce zace în Maia Sandu ca personaj în general. În al doilea rând, rezultă că înțelegerea s-a făcut între gruparea Filat - Maia Sandu și D. Kozak, I. Dodon urmând doar să se conformeze.

Acum devine ușor explicabil de ce deputații Blocului ACUM în frunte cu Maia Sandu și Andrei Năstase au stat în Parlament până la miezul nopții în care expira termenul dat de Curtea Constituțională, trimițând mesaje disperate și așteptând PSRM-ul derutat. Și de ce după încropirea majorității o delegație a Blocului ACUM a mers la Moscova și a depus și flori în Piața Roșie...

Alianța PSRM – Blocul ACUM a fost posibilă pentru că a existat înțelegerea între gruparea Filat – Maia Sandu și Kremlin prin intermediul lui D. Kozak. Și dacă alianța PSRM – Blocul ACUM s-a desființat, asta nu înseamnă deloc că relațiile lui Filat și ale Maiei Sandu cu Moscova au încetat.

Din acest motiv este inacceptabilă încercarea de a impune jocul electoral fals în care I. Dodon reprezintă vectorul pro-rus iar Maia Sandu ar fi singura candidată pe segmentul pro-european.

Maia Sandu nu este proeuropeană, ci este un produs politic născut în eprubetele bâhlite ale laboratoarelor păpușarilor pe care nu i-a curățat lustrația anti-comunistă și anti-kgb-istă. De aceea Maia Sandu a fost capabilă să aibă înțelegeri bazate pe încredere cu D. Kozak și va fi capabilă în continuare ori de câte ori clanul care o promovează va avea nevoie.

Autor:  Vitali Catană Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%