Politics Blog
Sondajul IRI (din noiembrie) – MANIPULARE sau auto-amăgirea opoziției de dreapta
 23 Ianuarie 2020 11:40  3923
O parte din presă tirajează astăzi rezultatele unui sondaj realizat la comanda Institutului Republican Internațional din SUA. Presa anti-guvernamentală scoate în evidență faptul că Maia Sandu ar fi pe picior de egalitate, la credibilitate, cu Igor Dodon. Aceste idei sunt răspândite activ pe rețelele sociale de către fruntașii partidului Maiei Sandu.

Aparent, nimic neobișnuit. În realitate, însă, aceste acțiuni ridică unele semne de întrebare. Mai întâi de toate, majoritatea cetățenilor atrag atenția doar la titlurile de știri sau la cifrele prezentate. Aici se scoate în evidență faptul că Sandu e la picior de egalitate (credibilitate, nu intenție de vot) cu Dodon. Foarte puțini atrag atenție la perioada când a fost realizat acest sondaj – luna noiembrie-inceputul decembriei 2019. Și mai puțini acordă atenție evenimentelor care s-au petrecut în această lună: Maia Sandu era în creștere în momentul guvernarii și în perioada această se bucura de un reiting de icredere mare care nu a fost realizat și deja la finele lunii decembrie sa transformat în dezamăgire, iar in momentul demiterii făcând turul televiziunilor pentru a se victimiza a putut amîna taxa dură a societății pentru așteptări nerealizate. A fost o perioadă în care Sandu a fost foarte intens mediatizată. Deci, aceasta își lasă amprenta în oglinda zilei, cum numesc sociologii sondajele de opinie publică.

La fel, puțini își mai amintesc că în decembrie și ianuarie au fost prezentate alte sondaje de opinie, în care tendințele deja erau cu totul altele: creștea încrederea în președintele Igor Dodon și în PSRM, descreștea încrederea în Maia Sandu și PAS. Tot așa arătau tendințele la intenția de vot, după plecarea de la guvernare a Maiei Sandu.

Atunci răspândirea unui sondaj din noiembrie, fără a aminti sondajele din decembrie și ianuarie, este doar o manipulare? Ori dreapta se auto-amăgește că stă încă pe val, iar realitatea este deja cu totul alta?!

Autor:  Cornel Stănescu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%