Experți
OPINIE // Vitali Catană: Isteria Maiei Sandu provoacă conflict deschis între PAS și PPDA
 22 Ianuarie 2020 14:45  3407
Relațiile dintre Maia Sandu și Andrei Năstase par să se răsfrângă atât asupra PAS-ului, cât și DA-ului. Explicația este relativ simplă, explică analistul politic Vitali Catană, „PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, stau pe aceeași pășune electorală”, transmite Politics.MD.

Potrivit lui Catană, “celor doi nu li se profilează nici cea mai iluzorie perspectivă de a câștiga alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova în circumscripția Hâncești, iar încăpățânarea Maiei Sandu de a concepe deciziile în mod exclusiv pe mofturi și predispoziții isterice va cauza adâncirea și mai mare a conflictului pe segmentul de dreapta al electoratului. Pentru că oricât s-ar încerca camuflarea imposturii sub masca unificării partidelor și a politicienilor într-un singur pol politic de dreapta, reacția alegătorilor va fi cea pe care o merită un fapt inoportun și injust”, susține Vitali Catană.

Potrivit analistului, evoluțiile dintre Sandu și Năstase au arătat că moșia este una, iar succesul este variabil. Pe parcursul concubinajului politic cei doi lideri au reușit să se eclipseze unul pe altul în funcție de momentul în care unul sau celălat a comis o gafă sau a suferit un eșec politic.

Astfel, după ce Maia Sandu a pierdut alegerile prezidențiale din 2016 în fața lui Igor Dodon, Andrei Năstase a preluat inițiativa și dacă după câștigarea alegerilor din 2018 pentru Primăria Chișinău ar fi urmat și o victorie la cele din 2019, astăzi s-ar fi vorbit despre prezidențiabilul cu șanse pentru turul doi Andrei Năstase, iar nu Maia Sandu.  

Având în vedere istoria politică foarte recentă a Republicii Moldova și contextul actual, e limpede că Blocului ACUM, respectiv PAS-ului Maiei Sandu și DA-ului lui Andrei Năstase, nu li se profilează nici cea mai iluzorie perspectivă de a câștiga în această circumscripție.

Potrivit lui Catană, efectul va funcționa și pe 15 martie la Hâncești, dar și la alegerile prezidențiale din toamnă în ceea ce o privește pe Maia Sandu.

În final, analistul mai susține că o forță politică solidă și care stă bine pe picioare nu și-ar face griji și nu ar depinde de configurația alegerilor într-o circumscripție electorală. Însă dacă toate acestea se întâmplă, atunci nu poate fi vorba despre altceva decât de stare de disperare, a conchis Catană.

Se știe că circumscripția nr. 38 care cuprinde orașul Hâncești este dominată din punct de vedere electoral de către Partidul Democrat prin reprezentantul său Alexandru Botnari, actualul primar. Acesta a deținut anterior mandatul de edil, apoi a câștigat alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova în această circumscripție, ca în ultimă instanță să câștige din nou alegerile pentru funcția de Primar al orașului Hâncești.

 

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%