Experți
ANALIȘTI // Sandu și Năstase au frică să candideze, pentru că înfrângerea îi va costa scump
 20 Ianuarie 2020 18:15  3322
După ce PAS și PPDA și-au anunțat aparte candidaturile la alegerile parlamentare de pe circumscripția nr. 38 – Hîncești, a apărut întrebarea de ce liderii formațiunilor politice nu și-au înaintat propria candidatură la alegeri. Experții politici consideră că este vorba de o decizie strategică, care are la bază frica lor de înfrângere, transmite Politics.MD.

Politologul Corneliu Ciurea este de părere că, candidatul PAS Olesea Stamate este un prototip asemănător cu cel al Maiei Sandu, dar într-un ambalaj mai puțin atractiv. Potrivit acestuia, un lider adevărat și-ar fi înaintat propria candidatură, chiar cu riscul de eșua, dar cu posibilitatea de a-și consolida poziția la prezidențiale.

„Maia Sandu are o anumită frică de posibilitatea eșecului. În luna martie, pentru doamna Sandu, dacă ar candida și ar pierde ar avea niște efecte dramatice la alegerile prezidentiale. Din această cauză a făcut bine că se abține. Din punct de vedere politic însă, așa nu se procedează. Liderul trebuie să fie în fruntea oșteniei, nu ascunzându-se după alții. De aceea, Sandu s-a retras strategic și a împins-o în față pe Stamate, care poate fi pusă în calitate de carne de tun. Astfel, candidata PAS este scoasă pe acostament și atunci Maia Sandu ramâne cumva intactă și poate să-și continue cariera politica, sau poate să demonstreze un rezultat bun și asta o va încuraja pe lidera PAS pentru alegerile viitoare” concluzionează comentatorul.

La rândul său, expertul politic Ian Lisnevschi crede că din cei doi candidați pe care îi înaintează PAS și PPDA, va câștiga un al treilea. Matematic vorbind, spune Lisnevschi, e clar de ce Maia Sandu nu riscă să piardă în circumscripția din Hâncești.

„În condițiile conflictului ascuns între PAS și PPDA, este imposibil de a câștiga dintr-un singur tur la Hâncești - și acest lucru nu-i corect politic, dar e clar și justificat din punct de vedere al tehnologiilor politice. La Hâncești contează personalitatea, iar aici ar avea mai mult de câștigat Alexandru Botnari sau Ghenadie Buza. Olesea Stamate este un candidat frumos, dar nu poate promite lucruri concrete pe anumite circumscripții, pentru că PAS nu mai este la guvernare, ci în opoziție, iar strategiile din locale nu pot fi aplicate și în circumscripții”.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a stabilit că în ziua de 15 martie 2020 vor avea loc alegeri parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hâncești. Decizia vine după ce deputatul Alexandru Botnari, ales pe 24 februarie în această circumscripție, și-a depus mandatul de deputat, optând pentru funcția de primar al Hânceștiului.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%