Experți
ANALIȘTI // Decizia SUA, în privința lui Plahotniuc, este una politică care dă impresia de „statalitate” noii puteri din Moldova
 14 Ianuarie 2020 16:00  3277
Analiștii politici susțin că decizia Departamentului de Stat al SUA de a nu-i mai prelungi viza de călătorie a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc este una politică, scopul căreia este de a da o notă de încredere cetățenilor moldoveni. Totodată, analiștii remarcă motivul pentru care administrația de la Washington nu l-a deranjat pe Plahotniuc pe perioada valabilității vizei de aflare pe teritoriul american.

Solicitat de Politics.MD, politologul Ian Lisnevschi a concretizat că Statele Unite ale Americii tratează corupția la modul serios, iar pentru implicarea, directă sau indirectă, în acte semnificative de corupție, acele persoane, devin neeligibili pentru obținerea vizelor de intrare pe teritoriul Statelor Unite. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, concretizează că Statele Unite ale Americii tratează corupția la modul serios. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Acest anunț în mare parte avantajează Președinția Republicii Moldova pentru că acest mesaj vine după întâlnirea Președintelui Republicii Moldova și Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Observăm că aceste întâlniri au devenit tradiționale ce presupune o bună conlucrare și accentul pe relațiile bilaterale între SUA și Republica Moldova. Acest lucru confirmă strategia clasică a Statelor Unite de avea interes de Stat dar nu de unii politicieni sau formațiuni politice”.

Totodată, expertul subliniază că pentru Statele Unite în prim plan se află îndeplinirea condițiilor pentru implementarea reformelor ce garantează colaborarea stabilitatea relațiilor bilaterale. „Prin acest mesaj, care este în mare parte politic, SUA dă o încredere formării percepției de „statalitate” noii puteri din Moldova, care este necesară pentru implementarea reformelor acordate între Moldova și Statele Unite și cel mai important dă o notă de încredere și susținere pentru cetățenii din Republica Moldova” conchide Lisnevschi.

La rândul său, comentatorul Victor Nichituș a remarcat pentru Politics.MD că autoritățile americane nu au intentat nicio procedură judiciară pe timpul aflării politicianului moldovean în SUA. Deși Vlad Plahotniuc ar putea folosi o identitate diferită, acesta își va proteja familia și va rămâne alături de ea, consideră Nichituș.

„Presa nota că fostul lider democrat este deținător al unei alte identități - nu știm dacă sancțiunile Departamentului de Stat se aplică și acesteia. Știm însă că membrii familiei domnului Plahotniuc au o singură identitate, lor li se aplică aceste sancțiuni. Logic, politicianul moldovean, care a părăsit Republica Moldova cu motivația de a își proteja familia, va rămâne alături de familia sa și după părăsirea teritoriului american. Au existat acțiuni politice inițiate de fostul lider democrat care au deranjat politicile Federației Ruse în regiune și care, posibil, au făcut nesigură securitatea lui și a familiei sale. - acesta a fost motivul pentru care administrația de la Washington nu l-a șicanat pe perioada valabilității vizei sale de aflare pe teritoriul american” a concluzionat jurnalistul.

Luni, 13 ianuarie, fostul oficial moldovean Vladimir Plahotniuc a fost desemnat public pentru implicare în acte semnificative de corupţie şi are stabilită interdicţia de a obţine vize de intrare în SUA, a anunţat Secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%