Geopolitica
O nouă condamnare a Rusiei de CEDO în cazul răpirii lui Ilie Cazac
 9 Ianuarie 2020 13:00  3056
Pe 7 ianuarie 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publică hotărârea în cauza Ilie Cazac şi Stela Surchicean împotriva R. Moldova şi Rusiei. Prin această hotărâre Înalta Curte a recunoscut Federaţia Rusă vinovată de violarea dreptului de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane, precum şi dreptului la libertate şi siguranţă, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Cazul răpirii lui Ilie Cazac, de către miliţia transnistreană, a fost făcut public de către mama acestuia la începutul lui 2010. Ilie Cazac, atunci în vârstă de 25 de ani, era angajat în cadrul Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administraţiei ilegale de la Tiraspol.

Pe 19 martie 2010, el a fost “reţinut” la Varniţa, fiind acuzat de „înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

La 9 februarie 2011, în urma unui „proces” închis, lipsit de drepturile elementare precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, Ilie Cazac a fost condamnat la 14 ani închisoare.

Timp de mai bine de un an şi jumătate părinţii tânărului, avocaţi din cadrul Asociaţiei Promo-LEX, dar şi o serie de organizaţii internaţionale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind “graţiat” de către liderul regiunii separatist.

Potrivit unui comunicat emis de Asociaţiei Promo-LEX, înalta Curte de la Strasbourg a constatat violarea, de către Federaţia Rusă, a art. 3 care prevede interzicerea torturii, art. 5 alin. 1 care se referă la dreptul la libertate şi siguranţă şi art. 6 alin. 1 privind dreptul la un proces echitabil.

Astfel, potrivit hotărârii emise de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Guvernul Federaţiei Ruse urmează să achite 42 000 EURO cu titlu de prejudicii morale pentru reclamanţi şi 4000 EURO cu titlu de costuri şi cheltuieli pentru reprezentare.

Reclamanţii au fost reprezentaţi de către avocaţi şi jurişti din cadrul Asociaţiei Promo-LEX.

Sursa:  tvrmoldova.md

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%