Experți
EDITORIAL // Victor Nichituș: Americanii au acceptat recuperarea democrației Moldovenești cu ajutorul Rusesc
 26 Decembrie 2019 16:17  3262
Concluzia generală a tuturor observatorilor internaționali a fost că procesul electoral din 24 februarie din Republica Moldova s-a desfășurat respectând regulile democratice, iar neregulile minore înregistrate nu au influențat rezultatele scrutinului. De aici.

Concluziile trase de observatorii acestor alegeri, cei mai numeroși din istoria contemporană a statului moldovean, a împiedicat formațiunile politice care au trecut pragul electoral să aibă motive serioase pentru a protesta împotriva rezultatului înregistrat.

Partidele parlamentare moldovenești au fost condamnate să formeze o coaliție parlamentară care să ofere șefului statului moldovean Cabinetul de Miniștri.

În aprilie 2019 socialiștii moldoveni și-au anunțat principiile politice în baza cărora sunt gata să participe la formarea unei majorități parlamentare: garantarea statalității Republicii Moldova, neaderarea la NATO sau la alt bloc militar, reintegrarea statului moldovean, politica externă echilibrată, respectarea drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova indiferent de naționalitate și apartenență etnică, dezvoltarea economică și echitate socială.

După vizita efectuală de întreaga fracțiune a Partidului Socialiștilor la Moscova, în aprilie 2019, unde au semnat un acord de cooperare cu partidul aflat la guvernare în Federația Rusă, „Edinaia Rossia”, precum și cu partidul „Spravedlivaia Rossia” fracțiunea parlamentară a conștientizat că pot fi luați în calcul la formarea unui Cabinet de Miniștri. De aici.

Participarea Blocului politic ACUM la formarea unei coaliții parlamentare cu Partidul Socialiștilor a însemnat asumarea de către binomul politic Maia Sandu/Andrei Năstase a principiilor politice enunțate de Zinaida Greceanâi, președintele socialiștilor moldoveni.

Parafarea Acordului politic dintre PSRM și Blocul politic ACUM a fost un semnal al faptului că politicienii pro-unioniști nu vor accede la butoanele puterii. Acest lucru, în timp, a fost confirmat. Deputații pro-România au părăsit Blocul politic ACUM.

În momentul investirii Cabinetului Sandu, Joseph Daul, președintele al Partidului Popular European (în acel moment) considera că prin numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru „Moldova începe să se transforme dintr-un stat capturat într-o democraţie în recuperare”.

Democrație în recuperare, așa cum afirma președintele popularilor europeni, ori cordon sanitar favorabil Federației Ruse?

Timpul a arătat că Partidul Socialiștilor a obținut mult mai multe avantaje politice decât Blocul politic ACUM - raportul dintre beneficiile obținute și pierderi a fost/este în favoarea echipei socialiste. Acest raport s-a menținut și după investirea Cabinetului condus de Ion Chicu, susținut tehnic de către Partidul Democrat – doar că, democrații moldoveni se află în opoziției și nu au obținut nici un post în Cabinetul de Miniștri de la Chișinău.

Într-o vizită la Chișinău, subsecretarul de Departamentului de Stat al Statelor Unite, David Hale, a subliniat într-o conferința comună de presă cu premierul Maia Sandu, că cea mai nocivă dintre provocările majore la adresa statului moldovean o reprezintă influența străină. De aici.

Constat că  recuperarea democrației moldovenești a fost făcută  inclusiv cu ajutorul politicienilor ruși și coincide cu stoparea extinderii către est a Uniunii Europene. Dimitri Kozak afirma recent că el a fost cel care a oferit Statelor Unite și Uniunii Europene soluția depășirii crize politice din Republica Moldova: „Am oferit o soluție, coaliția PSRM/ACUM a fost creată pentru decriminalizarea statului moldovean, pentru a crea condițiile pentru alegeri noi”, a menționat Kozak. Soluția găsită de Kozak a însemnat re-implicarea Federației Ruse în formarea/destrămarea alianțelor politice din Parlamentul Republicii Moldova. S-a făcut acest lucru cu acordul diplomaților americani? Dacă răspunsul este afirmativ, putem trage concluzia că influența nocivă a Federației Ruse era mai mică ori, ca de obicei, teritoriul dintre Prut și Nistru a fost o monedă de schimb?

Observ că, din momentul în care Bruxelles-ul oficial nu oferă statelor membre ale Parteneriatului Estic nici o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană, intensitatea afirmării interesului Moscovei în Republica Moldova a crescut.

Între timp, schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor ca urmare a gesturilor politice făcute de Maia Sandu a provocat atenția, firească, a autorităților de la București. Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la București afirmă că la Chișinău la putere se află un Guvern socialist și cere continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația”. De aici.

Dacă proiectele economice și politice propuse de Guvernul Chicu, care și-au găsit sprijin politic în Parlamentul moldovean, vin să consolideze noțiunea de solidaritate socială în Republica Moldova și reprezintă încercări de creștere a calității vieții într-un stat foarte sărac, atunci da, Cabinetul moldovean de Miniștri este unul de stânga, social-democrat.

În condițiile în care aproape jumătate din populația Republicii Moldova este alcătuită din pensionari, care aveau la începutul anului 2019 aveau o pensie medie lunară în valoare de 97 de euro, politicile statului moldovean trebuie să fie ancorate în ideologiile de stânga.

Anul 2019 a fost anul surprizelor politice mai mult sau mai puțin ne-așteptate. A fost anul în care diplomația Statelor Unite a acceptat recuperarea democrației moldovenești cu ajutorul rusesc.  

Anul 2020 va fi anul previziunilor politice așteptate. Dacă nu se va întâmpla nimic ieșit din comun și Guvernul Chicu va livra cetățenilor proiectele sociale promise, vom avea în toamna anului 2020 o finală prezidențială între Maia Sandu și Igor Dodon. Logic, aceste politici vor fi apreciate de cetățenii moldoveni care, la prezidențialele din toamna anului 2020, vor aprecia, la vot pe cel care le va livra. Ceea ce înseamnă că atunci când vorbesc despre influențe politice externe nocive, americanii sunt ipocriți.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%