Partide
Deputaţii PAS și DA pregătesc o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu
 26 Decembrie 2019 12:00  3341
Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte. Asta se pare a fi deviza unor politicieni de la Chişinău. După ce Guvernul Sandu a căzut la iniţiativa socialiştilor, deputaţii blocului "ACUM" pregătesc o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Chicu, transmite Politics.

Deputatul PAS, Mihai Popşoi, susţine că motivul demiterii actualului Guvern ar fi preluarea Aeroportului Internaţional Chişinău de către ruşi. Cei din blocul ACUM cer organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului şi mizează pe voturile tuturor deputaţilor, cu excepţia socialiştilor.

"Legat de moţiune, noi contăm pe susţinerea Partidului Democrat şi mai puţin pe susţinerea Partidului "ŞOR" pentru că cedarea aeroportului în mâinele unor figuri obscure din Federaţia Rusă, afectează securitatea naţională. Noi vom face apel la colegii democraţi pentru a veni în Parlament să dezbatem acest subiect important. Dacă dumnealor vor alege vacanţa, nu ne rămâne să revenim după vacanţă." a declarat Deputatul PAS, Mihai Popşoi.

Totodată, preşedintele Igor Dodon susține că motivul invocat de reprezentanţii blocului "ACUM" pentru demiterea Guvernului Chicu este lipsit de temei. Liderul informal al PSRM a făcut declaraţiile într-un interviu pentru Europa Liberă.

"Toate chestiile acestea sunt aberaţii că s-a dus aeroportul la ruşi. Unde a-ţi fost voi când Aeroportul l-a luat Şor? Dar când Rothschild negocia cu Maia Sandu pe ascuns prin Chişinău prin oficiile unora? Noi ştim unde şi ea ştie unde."

Igor Dodon mai spune că doar 33 de deputați de la blocul "ACUM" şi Partidul "ŞOR" ar fi gata să voteze pentru moţiunea de cenzură.

"Blocul „ACUM”, nu știu, el mai există, îi mort, îi viu? Treaba lor, dar să spunem că-s toți împreună, acolo au mai plecat 3, separat, 2..., să spunem că sunt 26. Punem şapte de la Șor și sunt 33." a declarat Președintele Igor Dododn.

Totuşi, şeful statului crede că iniţiativa celor de la PAS şi PPDA NU va fi susţinută de democraţi.

"Ei nu-s de partea socialiștilor sau de partea celor de la "ACUM". Din câte înțeleg eu, deputații din PD și-ar dori să susțină un guvern care vine cu unele programe sociale, inclusiv cele pe care le-au promovat ei fiind la guvernare. Doar multe dintre inițiative sunt inclusiv de-ale lor."

I-am contactat pe preşedintele fracţiunii PDM, Dumitru Diacov şi pe cei doi vicepreședinți, Vladimir Cebotari şi Eugeniu Nichiforciuc, însă niciunul nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacţie.

În timpul unei şedinţe a Parlamentului din luna noiembrie, deputaţii PDM şi cei din blocul ACUM au dat semne că lupta dintre cele două forţe politice s-ar putea încheia.

"Dacă o să vă purtaţi frumos, noi o să ne aşezăm, o să discutăm şi o să ne înţelegem cum să sprijinim împreună Guvernul acesta. Dacă Guvernul o să o ia hăisa, noi o să încercăm să-l oprim şi să-i arătăm şi mai departe." a comentat preşedintele fracţiunii PDM Dumitru Diacov.

Recent, Aeroportul Internaţional Chişinău a intrat în gestiunea omului de afaceri rus Andrei Goncearenko, fost top-manager la Compania „Gazprom”, după ce miliardarul britanic Nathaniel Rothschild a renunţat la acesta, motivând că proprietatea nu mai prezintă interes.

După ce s-a aflat că aerogara a ajuns în mâinile unui investitor rus, deputaţii PPDA l-au acuzat pe Igor Dodon că a dat ţara ruşilor. Şeful statului a negat orice implicare, chiar dacă în luna septembrie, tot el spunea pentru presa rusă, că un om de afaceri din Rusia ar putea prelua gestionarea aerogării.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%