Experți
EDITORIAL // Vlad Filat – tragedia unui prinț coborât în infern din care nu mai poate evada
 9 Decembrie 2019 12:15  3490
Remarc un lucru – Vlad Filat a reușit să stîrnească un sentiment de compasiune în socetate după ce a vorbit la conferința de presă a doua zi după eliberare. După cum declara și personajul Voland din ”Maestrul și Margarita” sîntem ”oameni obișnuiți, oameni сa oameni, ” și din această cauză și ”mila ciocănește uneori la ușa inimii” noastre. Este adevărat,însă, că emoțiile oamenilor nu mai pot schimba destinul acestui politician luat deja în colimatorul instituțiilor de ordine care vor (sau poate nu vor) să se lămurească cum a fost posibilă o asemenea ”liberare” în condițiile Republicii Moldova.

De aceea, sîntem siliți să-l privim pe Vlad Filat cu ochiul nepăsător și calm al chirurgului aflat la datorie, fără sentimentalisme și fără of-urile gospodinelor care, între două mîncăruri, au timp să privească cu coada ochiului televizorul. Din acest punct de vedere chirurgical, Vlad Filat este un personaj tragic din politica moldovenească, singurul premier al țării care plătește cu ani grei de închisoare mișmașurile la care s-au dedat cu toții pe parcursul independenței. E un martir, cu siguranță, dar un martir ambivalent care nu suferă pentru o cauză nobilă ci este sacrificat în mod aleatoru fiind, printr-o ironie a sorții, un luzer ales de cazinoul politic pentru a întruchipa corupția generalizată din societate.

Tocmai din această cauză, Filat e un personaj singular care nu poate fi comparat pe segmentul pro-european, nici cu Maia Sandu dar nici cu Vlad Plahotniuc. Filat nu este nici un oligarh nepedepsit, cu probleme de integritate dar și cu priză în anumite segmente ale societății, aidoma lui Plahotniuc, dar nici un pseudo-sfînt, amorezat de demonii anti-corupției, precum e Maia Sandu. Grație condamnării, el devine un personaj mult mai complex care cumulează atît păcatele unui gangster al vieții politice cît și puritatea unui  mucenic trecut prin camerele de tortură ale societății noastre.

Diferența dintre Filat și Plahotniuc este izbitoare și nu necesită clarificări suplimentare – Călăul și Victima, Cîștigătorul și Luzerul, Norocosul și Țapul Ispășitor, Inchizitorul și Martirul – toate sînt descrieri valide ale unei relații inegale între cei doi. Mai greu ar fi de explicat diferența dintre Filat și Maia Sandu. S-a vorbit despre relația specială dintre ei, Maia Sandu fiind adusă în politică de Filat și anume ea a fost cea care a preluat controlul asupra armatelor împrăștiate ale fostului șef al dreptei după arestarea lui. S-a vorbit chiar că singura rațiune de a fi a Maiei Sandu este de a-l elibera pe Filat după modelul lui Orfeu și Euridice, întors pe dos.

Și, totuși, conferința de presă a vărsat mai multă lumină asupra conflictului, probabil real, dintre cei doi. Filat invocă adoptarea declarației privind statul capturat din luna iunie din Parlamentul Moldovei și se întreabă din ce cauză a existat o ”selectivitate” în tratarea cazurilor a celor pe care Filat îi numește ”deținuți politici”. De ce, se întreabă fostul Prim Ministru, unii membri de partid ai blocului ACUM (sau alți condamnați pe motive discutabile) au fost eliberați în scurt timp iar alții, precum e Vlad Filat, au fost lăsați să-și ispășească în continuare pedeapsa. Un asemenea tratament discriminatoriu, în baza unor criterii obscure sau inexistente în tratarea cazurilor de rezonanță din societate, l-au determinat pe Filat să conchidă că între Plahotniuc și Maia Sandu nu există nici o diferență – ambii au acționat arbitrar, inconsecvent, bazîndu-se mai curînd pe propria vrere și pe interese politice decît pe logica rece instituțională.

Filat înțelege că Maia Sandu l-a abandonat în totalitate iar traseul ei politic nu presupunea vreun efort în vederea liberării lui. Relația dintre Sandu și Filat era construită de prima după modelul Imaculatei și Ciumatului sau Prințesei și Porcarului. De aici, disprețul fostului premier față de o politiciană autistă care preferă puritatea viselor trăite în profundă intimitate (nu degeaba, Băsescu o invita pe Maia Sandu să se trezească) unui contact dureros dar și revelator cu realitatea.

Așadar, Vlad Filat nu este nici Oligarhul Diabolic care cade mereu pe picioare indiferent de la ce înălțime cade și nici o fățarnică întruchipare a virtuții pe care Occidentul vrea să ne-o vîndă sub chip feciorelnic de Politiciană Plăpîndă dar Cutezătoare. Fostul lider al PLDM a devenit un Demon căzut, strivit în picioare care, din surghiunul în care se află, încearcă să-și găsească din nou un loc alături de cei care l-au excomunicat. E o voce puternică, abisală care cere compasiune și căldură umană nu doar politicienilor și instituțiilor care-l țin captiv dar și sărmanelor gospodine aflate în fața televizoarelor.

Din păcate sînt șanse puține ca Filat să găsească înțelegere în această lume în care domină clișeele ideologice și nu sentimentele umane. Filat e un paradox care nu poate fi ușor digerat de societatea moldovenească, deprinsă să numere păcatele altora  – e un Corupt martir sau un Mucenic înfundat pînă la brîu în păcat. Poate din această cauză, prima lui vizită a avut loc la Mitropolie, în încercarea disperată de a lichida definitiv latura sa neguroasă pentru a rămîne doar cu cea luminoasă.

Din păcate, tocmai de ea nu poate scăpa – lumea „bună” îi va aminti mereu de ea.

  

                    

Autor:  Corneliu Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice