Politicieni
OPINIE // Mihăeș: „Stoianoglo trebuie să dispună controlul privind toate dosarele pornite la comandă politică”
 2 Decembrie 2019 13:00  3031
Procurorul General Alexandru Stoianoglo trebuie să dispună controlul privind toate dosarele suspecte de a fi politice sau pornite la comanda politică. Este opinia comentatorului politic Roman Mihăeș, exprimată pe o rețea de socializare. Acesta consideră că există dovezi rezonabile care adeveresc că reformele inițiate de Ministerul Justiției din Guvernul Maia Sandu, au fost netrasparente și îndreptate spre subjugarea politică a justiției, în speță de a institui control politic asupa Procuraturii Generale și Curții Supreme de Justiție.   

Potrivit lui Roman Mihăeș, societatea așteaptă ca noul Procuror General să pornească o curațire în rândul Procuraturii și acei procurori care au instrumentat dosare la comanda sau au fost corupți să fie dați afară din sistem.

Dupa demisia lui Harunjen, la insistența Blocului Acum, a fost în câteva rânduri modificată legea Procuraturii. A fost stabilit, că Parlamentul va numi un Procuror General interimar respectiv numit a fost domnul Robu. Apoi a mai fost făcut un set de modificări prin care Blocul Acum a obtinut aprobarea, ca Ministerul Justitiei să obțiă dreptul de a forma o comisie din experți, care să facă un concurs privind candidatura PG. Între timp a fost publicată și o opinie preliminară a Comisiei de la Veneția, destul de critică la pachetul de reforme propus de Ministerul Justiției.

Astfel, putem concluziona că reformele inițiate de Ministerul Justiției din Guvernul Maia Sandu, au fost netrasparente și îndreptate spre subjugarea politică a justiției, în speța de a institui controlul politic asupa Procuraturii Generale și a Curții Supreme de Justiție. Putem atribui la tentativa de a încerca subjugarea Procuraturii Generale și a inițiativei de asumare a răspunderii, pe modificări la legea Procuraturii, în fața Parlamentului de către fostul Premier, Maia Sandu.

În cadrul dezbaterilor la alegerile locale, Ion Ceban, a declarat că Procurorul General interimar Robu, a fost propus de Andrei Năstase, ceea ce înseamna ca s-a instalat o figură controlată politic. Influiența politică poate fi aribuită și dosarului privind așa zisa tentativă de uzurpare a puterii de stat, pentru că asupra acestui dosar sau antepronunțat Năstase și Sandu.

Există bănueli rezonabile că acest dosar a fost fabricat împotriva oponenților politici a Blocului Acum. Respectiv noul Procuror General trebuie să dispună de un control rapid care să raspunda la întrebarea -  de ce mai întâi pe acest dosar a fost refuzată intentarea, apoi la demersul lui Năstase care fiind Ministru de Interne a făcut presiuni, totuși a fost intentat dosar penal”.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%