Geopolitica
Parlamentul European votează azi noua Comisie Europeană
 27 Noiembrie 2019 12:00  3112
Parlamentul European votează noua Comisie Europeană cu o lună întârziere faţă de calendarul stabilit iniţial. Votul va fi precedat de declaraţii ale liderilor grupurilor politice si de o prezentare a noii echipe conduse de politiciana germană Ursula von der Leyen. O echipă născută cu greu, după câteva blocaje în comisiile parlamentare, care au respins unele propuneri de comisari europeni. Amănunte in corespondenta de la Lucian Pirvoiu.

Votată ea însăşi de Parlamentul European cu o majoritate foarte fragilă, de doar 9 voturi, Ursula von der Leyen şi-a văzut compromisă la începutul toamnei munca de peste vară de formare a unui cabinet de comisari: nu mai puţin de trei propuneri, ale Ungariei, României şi Franţei, aveau să pice probele impuse de aleşii europeni, punând sub semnul întrebării încadrarea în calendarul care prevedea preluarea mandatului de la Comisia Junker la data de 1 noiembrie.

Din cauza acestor complicaţii, Ursula von der Leyen nu şi-a mai putut atinge ţinta de a forma un cabinet perfect egal din punctul de vedere al genului, având în fotografia de final 15 bărbaţi şi 12 femei.

Colegiul Comisarilor are trei vicepreşedinţi executivi, negociaţi de principalele forţe politice din Parlament: unul pentru socialişti, Frans Timmermans, unul pentru Renew Europe, Margrete Vestager, şi unul pentru populari, Valdis Dombrovskis.

România a obţinut portofoliul transporturilor pentru liberala Adina Vălean, după binecunoscuta saga în care PSD nu a reuşit să trimită la Bruxelles un nume acceptabil.

Dacă va primi votul plenului de la Strasbourg, Comisia Europeană îşi va începe mandatul la data de 1 decembrie. Un mandat care se anunţă dificil, în condiţiile în care configuraţia politică a parlamentului a obligat-o pe Ursula von der Leyen să îşi asume obiective atât pe placul socialiştilor, dar şi verzilor sau centriştilor, multe din ele greu sau imposibil de realizat, cum ar fi eliminarea completă a emisiilor de carbon din economia europeană.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%