Experți
EDITORIAL // Șantajul Maiei Sandu în numele salvării democrației moldovenești
 7 Noiembrie 2019 13:00  3291
Crizele politice din Republica Moldova sînt asociate vizitelor ambasadorului american la sediile partidelor politice și instituțiilor statului. Din nefericire, aceste vizite s-au întețit ceea ce este un indicator clar că țara se scufundă într-o nou bucluc politic. Solul american s-a întîlnit cu Maia Sandu și cu Igor Dodon de la care a aflat probabil că partenerii de coaliție au poziții ireconciliabile și se înțeleg ca pisica și căînele.

Între timp și ambasadorii europeni au început să se agite. Este clar că desfacerea acestei alianțe nu convine deocamdată nici lumii occidentale dar nici președintelui Dodon. Prin urmare, vîlvătaia a fost aprinsă de Maia Sandu pe cont propriu. Anularea concursului privind (pre-)selectarea candidaturii procurorului general și asumarea răspunderii guvernului pentru (pre-)selectarea lui a constituit un excelent motiv pentru actualul premier de a da foc la propria casă.

Care ar fi cauzele acestui gest forțat al blocului ACUM? Este clar că acțiunile Maiei Sandu sînt o replică la evenimentele politice din ultima perioadă. Chiar dacă par a fi gesturi nesăbuite, făcute într-o stare de încordare maximă, aceste eforturi ale blocului ACUM dau senzația unor încercări disperate ale unui luptător de a se slobozi din încleștarea fatală a adversarului.

Evident, există o presimțire funestă în interiorul blocului ACUM că lucrurile le scapă de sub control și că numirile din domeniul justiției vor fi făcute în detrimentul lor, avantajîndu-i pe socialiști. Deși au inițiat proceduri noi și au creat comisii cu experți din societate civilă și de peste hotare, rezultatele evaluărilor le trădează în mod constant așteptările. Orice ar face Acumiștii dar Procurorul General, șeful Vămii sau președintele Curții Constituționale tot haine oligarho-socialiste va purta. Disperată și incapabilă de a juca în culise, Maia Sandu vrea să încheie această partidă de șah prin răsturnarea violentă a pieselor de pe tablă și își propune să înceapă o alta partidă avînd o regină în plus. Din această cauză, premierul insistă pe asumarea răspunderii guvernului pentru numirea Procurorului General.

Gestul este de-a dreptul obraznic și e comparabil cu samavolnicia din perioada lui Vlad Plahotniuc. Instituțiile statului sînt fentate iar regulile de joc - sfidate cu bună-știință. E adevărat că Sandu vrea să ne convingă că rațiunile pentru care ea calcă în picioare principiile procedurale ale democrației sînt chiar valorile democratice supreme – lupta cu corupția, reforma justiției, triumful adevărului care e întotdeauna de partea ei. Și, evident, situația de forță majoră. Potrivit premierului, starea de coruptibilitate generală din țară autorizează recurgerea la acțiuni nedemocratice pentru a salva democrația însăși.

Astfel, premierul Sandu se crede în drept să meargă în răspărul legilor în virtutea situației excepționale în care se află. Acest demers este cu atît mai legitim din punctul ei de vedere, cu cît mai mult blocul ACUM este încurajat de Occident să lupte pentru curățirea justiției prin orice mijloace.

Pentru mulți însă aceste explicații nobile și ideailiste par a fi o gargară grețoasă menită să camufleze impasul politic în care s-a pomenit blocul ACUM. Alegerile locale au fost pierdute datorită înfrîngerii lamentabile a lui Năstase la Chișinău. Guvernarea merge prost iar miniștrii din cabinetul Sandu nu se ridică la nivelul așteptărilor populației. Unioniștii îi fac figură și rup cu japca din electoratul dreptei. Societatea civilă, cîndva un aliat fidel al guvernării, acum începe să mîrîe cu ciudă, așteptînd atenții, funcții sau pur și simplu, începînd să-și facă treaba. În aceste condiții, cel mai simplu e să trîntești cu putere ușa și să încerci să pleci frumos prin asumarea unei răspunderi în fața Parlamentului, pe care nimeni nu vrea să ți-o acorde. De aceea, Maia Sandu anulează concursul și vrea ea să numească Procurorul General.

Eu cred că toate aceste explicații sînt valabile. Există în sînul blocului ACUM și o acută senzație de lup hăituit, și o manie a excepționalității misiunii asumate de a curăți societatea de corupți, și un perfid calcul politic bazat pe un șantaj ordinar al socialiștilor (și, de ce nu, al occidentalilor) care nu prea doresc pentru moment nici alegeri anticipate și nici schimbarea alianței.

Și totuși acțiunile Maiei Sandu vor fi judecate după consecințele produse. Vedem că demersurile ei au pus pe jar diplomații occidentali. Se pare că cancelariile occidentale au inițiat o serie de discuții menite să salveze de la înec partida pro-occidentală. În continuare, părțile vor încerca să identifice un compromis. Astfel, nesăbuința premierului va trebui să fie reparată prin implicarea diplomaților occidentali și disponibilitatea socialiștilor de a accepta un compromis.

Dar occidentalii nu sînt magicieni iar socialiștii nu par a fi leșinături pe care să-i tragi ușor pe sfoară. Și unii și alții pot fi rapid îngrețoșați de toanele unor prieteni și aliați duși cu pluta. În acest caz trebuie să fim gata pentru o nouă reașezare a scenei noastre politice.

În acest sens, putem spune că am devenit deja pioneri – sîntem întotdeauna gata pentru asta.

Autor:  Corneliu Ciurea Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
COVID-19 în Republica Moldova
CAZURI - 94.3%
CAZURI RECUPERATE - 5.03%
DECESE - 0.67%