Experți
OPINIE // Lisnevschi: Pierderea lui Andrei Năstase s-a început cu mult înainte
 5 Noiembrie 2019 12:45  3318
Analistul politic Ian Lisnevschi este de părere că, Ion Ceban a avut o campanie bună care a atras electoratul prin mesaje ce au avut în vedere orașul din perspective administrative, capacitatea managerială și cunoașterea problemelor Chișinăului. De cealaltă parte, tacticile alese de Andrei Năstase în campania electorală au fost greșite, consideră expertul. Liderul PPDA a pierdut pentru că nu a putut convinge alegătorii şi pe alocuri i-a dezamăgit. Explicațiile înfrângerii lui Năstase, pe care politicienii din ACUM preferă să le caute în alianța cu PSRM, analistul mai adaugă una: Năstase s-a dorit a fi un politician revoluționar, dar care odată venit la guvernare a continuat să ducă bătălii cu vechiul regim.

„Strategia lui Ceban a fost mai bună din punct de vedere a managementului, mai bună din cauza că a menținut startul până la finalul turlui doi. Unicul efort care îl făcea este să fie mai calm, să reacționeze mai profesionist.

Năstase nu putea să facă același lucru. Strategia acestuia era destul de bună și așa, pentru că a încercat maximal să transmită imaginea prim-ministrului în favoarea sa. Respectiv, a avut o lansare destul de bună care i-a adus devidente politice.A avut posibilitatea să folosească resurse administrative. Din punctul acesta a făcut totul strategic și corect. Însă, i s-a părut ca nu-i suficient și că are nevoie de un dușman pe care l-a găsit în persoana lui Ceban.

Trebuie să înțelegem că Năstase este un politician revoluționar și aici apare o problemă. În istoria R.Moldova am avut zeci de politicieni revoluționari, care vin și distrug ca să construiască ceva mai bun. Aici intervine problema lui Andrei Năstase. Blocul ACUM a venit la guvernare și lumea se aștepta la o perioadă stabilă, cu rezultate. Dar liderul PPDA nu este politicianul care să contruiască, nu este un manager. Este un soldat care are nevoie de bătălie. De aceea s-a întors la lupta cu Plahotniuc, lupta cu nedreptatea, necătând la faptul că era ministru al Ministerului Afacerilor Interne. Acesta trebuie sî ia devidende din rezultatele MAI-ului, din funcția de vice-premier. Rezultate, însă, sunt triste din păcate. Pierderea lui Andrei Năstase s-a început cu mult înainte.

În ce privește dezbaterile concurenților electorali, Năstase nu avea resurse pentru a le folosi în dezbateri. Permanent încerca să fugă de răspunsuri invocând lupta cu vechiul regim, lupta cu corupția. Mesajul era același mereu. În ce privește dnul Ceban, nici acesta nu era pregătit pentru dezbateri, dar în discuţiile televizate s-a văzut cu ochiul liber că Ceban e mai bine pregătit şi că ştie parcă mai bine problemele municipiului” menționează analistul.

Politologul Ian Lisnevschi s-a referit și viitorul mers al lucrurilor în Consiliul Municipal Chișinău.

„La moment avem o situație destul de interesantă. Ion Ceban va fi presat de PSRM și de președinție să facă tot posibilul să se țină de promisiuni și de programul său electoral. Și asta pentru că acțiunile lui Ion Cevan va influența la rezultatele alegerilor prezidențiale de anul viitor. Astfel, orice eșec a lui Ceban va păli în imaginea PSRM-ului.

Din alt punct de vedere, ar fi bine ca coaliția din CMC să fie creată în jurul problemelor Chișinăului. Deoarece este posibil ca consilierii ACUM să joace o strategie politică de a încerca să pună piedici primarului Ceban pentru a obține devidende politice. Pe de altă parte însă, toată vina poate fi dată pe PAS-PPDA pentru că ar încerca să împiedice inițierea unor proiecte pentru capitală. Până la urmă cred că va fi un sistem mixt în jurul proiectelor și în alianță”.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%