Partide
EDITORIAL // Vitali Catană: Ce facem cu votul geopolitic salvator?
 3 Noiembrie 2019 09:16  3504
Comentatorul politic Vitali Catană și-a exprimat opinia vizavi de actuala situație politică din Republica Moldova, într-un material pentru politics.md.

Așa cum am și anticipat, în pofida pactului de neagresiune încheiat între Blocul ACUM și PSRM pentru campania electorală consumată astăzi, candidatul și activiștii Blocului ACUM ne invită să salvăm Chișinăul de pericolul pe care îl constituie candidatul... PSRM.

Asta și în pofida faptului că atunci când mulți au vorbit despre caracterul nefiresc al unei alianțe dintre două forțe politice în aparență cu opțiuni geopolitice ce nu se intersectează în nici un fel, liderii Blocului ACUM au răspuns cu acuzația că aserțiunea dezbină societatea, dar și cu invective de cea mai joasă speță posibilă, a scris Vitali Catană.

Disonanța capătă proporții în special pentru faptul că exact în momentele în care Blocul ACUM ne avertizează despre pericolul pe care îl reprezintă PSRM, la nivelul consiliilor locale au fost anunțate cel puțin vreo 25 de alianțe încheiate între Blocul ACUM și PSRM.

Acesta totuși se întreabă, dacă înșelăciunea se va împlini, se prefigurează realizarea unei farse în care alegătorul rămâne și cu votul luat, și cu mintea în ceață. În schimb, Blocul ACUM se alege cu funcții grase. Un ”fleac”, dar ce nu face ”acumistul” de dragul amărâtului de cetățean? Se ”sacrifică” în toate felurile imaginabile, dar mai ales în cele inimaginabile! Nu că ar vrea el neapărat, dar ”acceptă supliciul funcției” din ”respect” pentru ”nerecunoscătorul” electorat!

Înțelegem, se mizează pe consecvența citadinilor capitalei care întotdeauna s-au mobilizat în ideea de a nu lăsa în fruntea Primăriei un reprezentant al stângii proruse. Doar că ideea a fost demult distrusă chiar de către cei de la Blocul ACUM. De către cei care azi ne sperie cu consecințe apocaliptice în situația în care câștigă reprezentantul PSRM, dar care stau bine înșurubați în funcții, la ”muncă” călduță, neproducătoare de transpirație, tocmai în baza unui Acord încheiat nu cu multe zile în urmă cu... PSRM.

Chestia este urât mirositoare pentru Blocul ACUM și pentru audiență și, dacă ne gândim la votul util, atunci mai oportun pentru alegătorul de dreapta proeuropean ar fi ca reprezentantul ACUM-ului să piardă și să lase loc unei construcții politice proeuropene cu oameni noi. Scuze, dar ”virginitatea” Chișinăului nu știu cât contează în condițiile în care Guvernul este cum este.

Tocmai din acest motiv sunt surprinzătoare declarațiile unor foști concurenți în susținerea reprezentantului Blocului ACUM Andrei Năstase pentru turul doi al scrutinului. De exemplu, declarația liderului PL Dorin Chirtoacă.

Chiar dacă lăsăm trecutul în urmă, gestul în sine nu are nici o eficiență. Cel mai probabil, și asta se vede din reacțiiile oamenilor care l-au susținut în primul tur, alegătorii nu vor urma apelul liderului liberal. Când șansa te urcă sus în politică, cel mai important este să nu pierzi relația cu solul. Iar Dorin Chirtoacă nu a înțeles că cele aproximativ 10% de voturi obținute în primul tur nu sunt rezultatul fidelității alegătorului față de persoana sa, ci proiectarea unui vot anti-Năstase asupra candidaturii sale. Ceea ce înseamnă că a fost o chestie conjuncturală, a notat Vitalie Catană.

Pe cale de consecință, înfrângerea lui Năstase îl va costa și pe Dorin Chirtoacă, asta este evident precum mirosul de la stația de epurare. Dar Dorin Chirtoacă nu cred că va fi fericit nici în cazul în care A. Năstase va triumfa. Este ușor de anticipat că gloria victoriei va trebui împărțită din start între învingători. Apoi, dacă este adevărat că Dorin Chirtoacă va fi numit în funcția despre care se spune că I s-a promis, vor trebui împărțite și resursele administrative ale urbei. Și, nu în ultimul rând, se va da lupta pentru simpatiile orășenilor. Un fapt determinant, căci Dorin Chirtoacă fie va trebui să-și găsească un loc între Maia Sandu și Andei Năstase, fie să se încorporeze în rândurile uneia din cele două entități rivale în perspectiva alegerilor prezidențiale proxime.

Altfel, Dorin Chirtoacă se putea agăța de acest rezultat de 10% pentru a încerca o reconstrucție pe segmentul liberal imediat după încheierea alegerilor, mizând pe sentimentele anti-sistem în creștere ale oamenilor. Așa, 10% s-au evaporat ușor la primul pas făcut greșit și lucrurile se vor întâmpla fără participarea lui...

Autor: Vitali Catană

 

Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%